Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyon hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Dr. Yıldırım, “Hipertansiyon (HT), dünya genelinde en yaygın hastalıklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Genellikle yaşlılık hastalığı olarak bilinse de, 40 yaş altındaki bireylerde de görülme sıklığı artmaktadır. Bu yaş grubunda meydana gelen hipertansiyon, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyon olarak adlandırılmaktadır. 40 yaş altındaki hipertansiyon oranları ise toplumdan topluma değişiklik göstererek yaklaşık yüzde 9 ile yüzde 22 arasında bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Genç yaşta hipertansiyonun risk faktörlerine dikkat çeken Yıldırım, obezite ve uyku apne sendromunun ön planda yer aldığını belirtti. Bu hasta grubunda, yaklaşık yüzde 10 oranında altta yatan faktörlerin bulunduğunu ifade eden uzman, “Bunlar arasında primer hiperaldosteronizm (aldosteron hormonu fazlalığı), renovasküler hastalıklar (renal arter stenozu, fibromüsküler displazi), tiroid bozuklukları ve feokromositoma (böbrek üstü bezinden fazla hormon salınımı) yer alır. Genç hipertansiyon hastalarında bu durumlar mutlaka araştırılmalıdır.” dedi.
‘TEDAVİ SADECE İLAÇLA SINIRLANMAMALIDIR’
Dr. Yıldırım, tedavi yöntemleri hakkında ise, “Bu yaş grubundaki hastaların tedavisi, yaşlı bireylerdeki tedavi yöntemleriyle benzerlik göstermektedir. Hipertansiyon tedavisinin yalnızca ilaç tedavisi olarak düşünülmemesi gerekir; yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet-egzersiz ile desteklenmesi de çok önemlidir. Tuz alımının azaltılması, sigara ve alkol kullanımının durdurulması, kilo kaybı tedavinin temel unsurlarındandır. Haftada en az 150 dakika aerobik egzersiz önerilmektedir. Eğer altta yatan bir hastalık varsa (primer hiperaldosteronizm, renovasküler hastalıklar, tiroid bozuklukları, feokromositoma) bunlara yönelik tedavi planları yapılmalıdır.” açıklamasında bulundu.
‘TANI KOYMAK İÇİN BU DEĞERLERE DİKKAT EDİLMELİ’
Yıldırım, tanı süreci hakkında da bilgi vererek, “Eğer evde ölçtüğünüz kan basıncı (HBPM) ortalama değeri 135/85 mmHg’den büyükse, 24 saat boyunca takip edilen tansiyon aletinde (ABPM) ortalama kan basıncınız 130/80 mmHg’den yüksekse, gündüz ölçümleri 135/85 mmHg’den ve gece ölçümleri ise 120/70 mmHg’den fazlaysa hipertansiyon tanısı alırsınız. Hipertansiyon hastalarının hedef kan basıncı değeri 130/80 mmHg’den düşük olmalıdır. Hipertansiyon hastası olmamak için kilo verilmesi, düzenli egzersiz yapılması ve sigara ile alkol tüketiminin tamamen bırakılması gerekmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.