1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Bruksizm: Çocuklarda Diş Sıkmanın Tehlikeleri

Bruksizm: Çocuklarda Diş Sıkmanın Tehlikeleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bruksizm, yani diş sıkma durumu tedavi edilmediği takdirde çene yapısında bozulmalara, kalıcı diş hasarlarına ve baş ile kulak ağrılarına neden olabilir.

Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma, fiziksel etkilerinin yanı sıra stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansımasıdır ve bu durum çocuğun genel huzurunu olumsuz yönde etkileyebilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Doç. Dr. Münevveroğlu, bruksizmin nedenleri, belirtileri ve modern tedavi yaklaşımları hakkında detaylı bilgi paylaştı.

‘BAŞ VE ÇENE AĞRISI, DİŞLERDE AŞINMA VE HASSASİYET’

Ailelerin diş gıcırdatma sesi nedeniyle endişe ile diş hekimlerine başvurduklarını ifade eden Doç. Dr. Münevveroğlu, “Ailelerin bu konuda endişelenmelerinde haklılık payı var. Bruksizm, çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Bu durum, genellikle gece uykusunda görülen, bazen de gündüz ortaya çıkan diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığıdır. Gece dişlerini sıkan ya da gıcırdatan çocuklar, gündüz baş ağrısı, çene ağrısı, dişlerde aşınma ve hassasiyet gibi belirtiler yaşayabilir” dedi.

‘EN ÖNEMLİ NEDEN STRES’

Diş sıkmasına neden olan birçok faktör bulunduğunu belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, “Stres ve kaygı bozuklukları, genetik yatkınlık, alerjik durumlar, çene kapanışındaki bozukluklar ve kötü ağız alışkanlıkları bruksizme yol açabilir. Bunlar arasında en belirgin olanı ise stres ve kaygıdır. Duygusal olarak hassas çocuklar, yaşadıkları stresi gece diş sıkma yoluyla dışa vurabilir. Bu nedenle ailelerin dikkatli olması gerekiyor” diye ekledi.

‘BELİRTİLERİ İHMAL ETMEYİN’

Diş sıkma tedavisinde farkındalığın önemine dikkat çeken Doç. Dr. Münevveroğlu, “Eğer aileler çocuklarının diş sıktığını ya da gıcırdattığını duyuyor ve çene veya baş ağrısı gibi şikayetler varsa mutlaka bir çocuk diş hekimine başvurmalılar. Her diş sıkma vakası tedavi gerektirmeyebilir. Ancak ilerleyen semptomların görüldüğü durumlarda gece plağı uygulamaları, medikal tedavi veya psikolojik destek gibi yöntemlere başvurabiliyoruz” şeklinde konuştu.

‘ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ’

Tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediği takdirde çene ve baş ağrıları artabilir, çene eklemlerinde ağrıya ve diş boyutlarının azalmasına yol açabilir. Bu durum uzun vadede estetik sorunlar da yaratabilir. Çocuklarda bu tür belirtiler fark edildiğinde gecikmeden çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Erken müdahale ile çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini korumak mümkündür” şeklinde uyarıda bulundu.

Bruksizm: Çocuklarda Diş Sıkmanın Tehlikeleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!