Endokrinolog Prof. Dr. Anna Marchenko, Izvestia’ya verdiği röportajda, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının benimsenmesine rağmen aşırı kilo alımının pek çok farklı sebebi olabileceğine dikkat çekti.
Marchenko, yalnızca diyetin yeterli olmadığını, günlük fiziksel aktivite seviyesinin de sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Yaş ilerledikçe metabolizmanın yavaşladığını belirten Marchenko, kas kütlesinin azalmasının vücudun daha az kalori yakmasına yol açtığını ifade etti. “20’li yaşlarda fazla kilolardan kurtulmak daha kolaydır; ancak 40 yaşından sonra aynı beslenme düzeniyle kilo kontrolü sağlamak neredeyse imkânsız hale gelebiliyor” diye ekledi.
Fazla kilonun önlenmesi için günde en az bir saat yürüyüş gibi aktif aktivitelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini öneren doktor, “Ne kadar fazla hareket ederseniz, o kadar fazla kalori yakarsınız; diyetinizi sıkılaştırmadan önce günlük aktivite seviyenizi artırmayı deneyin” dedi.
Tiroid hormonları ve insülin direncindeki bozukluklar ilk neden
Ayrıca, bazı hastaların tüm bu önlemlere rağmen kilo almaya devam edebileceğini belirten Marchenko, aşırı kilonun arkasında yatan hormonal dengesizliklerin etkili olabileceğini açıkladı. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen, progesteron, tiroid hormonları ve insülin direncindeki bozuklukların ani kilo artışlarına neden olabileceğine dikkat çekti.
Hormon dengesizliklerinin tespit edilmesi ve tedavisinin yalnızca hekim kontrolünde ilaçla mümkün olduğunu hatırlatan Marchenko, obezite şüphesi olan bireylerin vücut kitle indeksini (VKİ) hesaplaması gerektiğini ve 24,9 eşik değerinin aşılması durumunda mutlaka uzman desteği alması gerektiğini vurguladı: “VKİ’niz 27 veya üzerinde ise ciddi kilo verme yöntemlerini değerlendirmeniz önemlidir.”
Marchenko, modern yöntemlerin, aç kalmadan ve katı diyetlere başvurmadan sağlıklı kilo vermeyi mümkün kıldığını belirtti. En etkili yolun hem beslenme hem de fiziksel aktiviteyi dengede tutarak uzman gözetiminde ilerlemek olduğunu ifade etti.