1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yaz Sıcaklarında Su Tüketimine Dikkat!

Yaz Sıcaklarında Su Tüketimine Dikkat!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haziran ayının ortalarına gelinmesiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başladı ve bu da terleme ile birlikte sıvı ve mineral kaybını beraberinde getirdi. Temmuz ve ağustos aylarının sıcakları henüz kapıda iken, uzmanlar bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, sıvı ve özellikle su tüketiminin vücutta toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi, metabolizma dengesinin korunması ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bu nedenle günde en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su tüketilmesi gerektiği vurgulandı.

‘CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR’

Vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su alımının vazgeçilmez bir gereksinim olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kıdır, “Hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için su alımı şarttır. Özellikle yaz aylarında terleme ve buharlaşma ile artan sıvı kaybı, yeterince telafi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

‘ÇAY VE KAHVEYE DİKKAT’

Sıvı alımının karşılanmasında süt, ayran, kefir, cacık ve meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Kıdır, “Sulu meyveler sıvı ihtiyacının bir kısmını karşılayabilse de suyun yerini tam olarak alamaz. Aşırı meyve tüketimi kan şekerinin yükselmesine ve karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Aynı zamanda çay, kahve, şekerli ve gazlı içecekler de su yerine geçmez. Çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisi nedeniyle sıvı kaybını artırabileceği de bilinmektedir” dedi.

Vücudun susuz kalmasının halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilere yol açabileceğini ifade eden Kıdır, “Güneş altında uzun süre kalmak ve yetersiz sıvı alımı, vücut ısısının artmasına ve güneş çarpmasına neden olabilir. Bu durumda şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, tansiyon düşüklüğü ve terlemede azalma gibi belirtiler görülebilir. Böyle bir durumda hasta hemen serin bir yere alınmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve vücut suyla ıslatılmalıdır. Eğer bilinci açıksa sıvı verilmelidir; bilinci kapalı hastalara kesinlikle su verilmemeli ve acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Yaz Sıcaklarında Su Tüketimine Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.