Kenevirden elde edilen ürünlerin eczanelerde satışına olanak tanıyan yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi, muhalefetin itirazlarına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Özellikle dünya genelinde afyon üretiminde ön plana çıkan Afganistan’da artan bağımlılık oranları, Türkiye’de de tıbbi kenevir ürünlerinin yasallaşmasının yarattığı kaygıları gündeme getirdi.
Türkiye Psikiyatri Derneği, tıbbi amaçlarla bile olsa kenevirin olası yan etkileri ve risklerine dair uyarılarda bulundu. Dernek, bu maddenin bağımlılık davranışının pekişmesine yol açabilecek ilaçlara ulaşımın kolaylaşabileceği algısını güçlendirebileceğine dikkat çekti.
TIBBİ KENEVİRİN TOPLUMSAL ETKİLERİ NELER OLACAK?
SÖZCÜ TV’de Para Politika programına katılan CHP milletvekili doktor Aylin Yaman, daha önce mevcut olan bir yasada kenevir ile ilaç etkin maddesi üretimine izin verildiğini belirtirken, yeni düzenlemenin tıbbi ürünler, sağlık destek ürünleri ve kişisel bakım ürünleri gibi alanlarda üretim yapılmasına olanak tanıdığını ifade etti. “Bu maddelerin neler olduğunu bilmiyoruz, ucu açık” dedi.
Yaman, yasa değişikliğinin detaylandırılmadan, kamuoyuyla ve uzmanlık dernekleriyle görüşülmeden sunulduğunu vurgulayarak, “Ürünlerin ne olduğuna dair belirsizlikler var. Daha önce Tarım Bakanlığı üzerinden kontrol edilen bir üretim modeli vardı. Ancak bu değişiklikle daha karmaşık bir duruma geçildi” şeklinde konuştu.
“UZMANLARDAN GÖRÜŞ ALINMALI”
Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kenevirin tıbbi ürün olarak kullanımına karşı bir itirazımız yok. Ancak Türk Psikiyatri Derneği ve Türk Toraks Derneği gibi uzman kuruluşlardan görüş alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kenevirin tütünle ilişkilendirilmesi ve akciğer sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca, kişisel bakım ürünleri gibi denetimsiz alanların ne içerdiği konusunda netlik sağlanmalı.”
CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, sağlıkla ilgili bir kanunda kenevirin yer almasının sorgulanması gerektiğini belirterek, “Sanayi veya Tarım Bakanlığı tarafından gündeme alınması gereken bir konu iken Sağlık Bakanlığı’nın bunu sunması düşündürücü. Sağlık Bakanlığı’nın bu teklifi gündeme getirmesinin arkasında yatan nedenler açık bir şekilde ifade edildi” dedi.
“TÜRKİYE’DE BAĞIMLILARIN YÜZDE 80’İ KENEVİRDEN ELDE EDİLEN ESRAR BAĞIMLISI”
Pala, Türkiye’deki bağımlıların büyük bir kısmının kenevirden elde edilen esrar bağımlısı olduğunu vurguladı. “Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu görmezden gelmesi kabul edilemez. Fiyatları bilenler, sağlık konularında neden bu kadar kayıtsız kalıyor?” diye sordu.
Bazı bilindik holdinglerin bu yeni piyasa için hazırlık yaptığına dair haberler alındığını belirten Pala, “Bu yasa, tıbbi kenevir yasası değil, kenevirin yaygın kullanımının önünü açan bir düzenleme” ifadesinde bulundu. Narkotikle ilgili endişelerini paylaşan uzmanların da bu kanunla ilgili kaygılarını dile getirdiğini aktardı.
CHP’li Yaman, bağımlılık tedavisinde yaşanan zorluklara dikkat çekerek, “Bağımlılık tedavisinde kullanılan ilaçların yetersizliği ortada. Esrarın masum bir madde gibi sunulması, eczanelerde satışa sunulması riskli bir durum” diyerek hekimlerin üzerindeki baskılara dikkat çekti.