1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sabah Ekran Alışkanlığına Dikkat: Beyninizi Kayıp!

Sabah Ekran Alışkanlığına Dikkat: Beyninizi Kayıp!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

New York Üniversitesi’nin Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Wendy Suzuki, sabah uyanır uyanmaz cep telefonuna yönelmenin gün boyu odaklanma, motivasyon ve ruh hali üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Suzuki, bu durumun sabah saatlerinde beynin sahip olduğu eşsiz potansiyelin kaybolmasından kaynaklandığını ifade ediyor. Uzman, “Eğer sabah ilk iş olarak telefonunuzu kontrol ediyorsanız, beyninizin gün içerisindeki en güçlü fırsat penceresini kaçırıyorsunuz.” şeklinde açıklama yapıyor.

Uzman, sabahları beynin “zirve nöroplastisite” modunda olduğunu, yani öğrenmeye, yaratıcılığa ve odaklanmaya en yatkın durumda bulunduğunu vurguluyor. Gece boyunca artan dopamin seviyeleri de bu saatlerde motivasyonu ve olumlu ruh halini artırıyor. Ancak sabahları ekranla doğrudan temas, kortizol ve dopamin gibi önemli hormonların doğal dengesini bozarak bu değerli potansiyelin etkin bir şekilde kullanılmasını engelliyor.

UZMANDAN 20 DAKİKALIK BASİT DENEY ÖNERİSİ

Bu alışkanlığı değiştirmek için Prof. Dr. Suzuki, herkesin uygulayabileceği pratik bir deney öneriyor: “Önümüzdeki beş gün boyunca sabah ilk 20 dakikayı ekranlardan uzak geçirin. Bunun yerine esneme yapın, gün içerisinde odaklanmak istediğiniz üç şeyi yazın ya da sadece kahvenizi yudumlarken kendi düşüncelerinizle baş başa kalın. Beyninize liderlik etme fırsatı verdiğinizde neler olacağını kendiniz gözlemleyin.”

GECE EKRAN KULLANIMI DA ZİHİNSEL SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Sadece sabahları değil, akşam saatlerinde cep telefonuyla geçirilen zaman da zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta. Suudi Arabistan’daki Kral Suud Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, katılımcıların %90’ının uyumadan önce ekran başında olduğunu ortaya koydu. Bu alışkanlığın kötü uyku kalitesi riskini 2 ila 3 kat artırdığı belirlendi.

Sabah Ekran Alışkanlığına Dikkat: Beyninizi Kayıp!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.