Yeni düzenleme ile birlikte, sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapan sağlık çalışanları, belirli kriterleri sağladıkları takdirde merkezi yerleştirme olmaksızın uzmanlık eğitimi alabilecek. Bu adım, aile hekimliği uzmanlığını teşvik ederek sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı hedefliyor.
UZMANLIK EĞİTİMİNE MERKEZİ YERLEŞME GEREKTİRMEDEN GİRİŞ
1 Ocak 2025 tarihine kadar, ilgili yasalar çerçevesinde sözleşmeli aile hekimleri, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına dayanarak ve Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenen kurallara uygun bir şekilde aile hekimliği uzmanlık eğitimine başlayabilecek. Bu eğitimde merkezi yerleştirme şartı aranmayacak.
Uzmanlık eğitiminin süresi genellikle uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl olarak belirlenecek. Ancak, eğitim öncesinde en az 5 yıl aile hekimi olarak görev yapmış olanlar için bu süre 4 yıla indirilebilecek.
EĞİTİM SÜRESİNCE MAAŞ DIŞINDA EK ÖDEME YAPILMAYACAK
Uzmanlık eğitimi alan sözleşmeli aile hekimleri, bu süreçte yalnızca motivasyon artırıcı ödemelerden faydalanabilecek. Diğer ek kazançlardan yararlanamayacak olmaları, adil bir ücretlendirme sisteminin korunmasına katkı sağlayacak.
SAĞLIK MESLEK LİSELERİNDE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ
Yasa ile birlikte sağlık meslek liselerinde bazı unvanlar değişiklik gösterecek. “Hemşire yardımcısı” ve “ebe yardımcısı” unvanları kaldırılarak bu öğrencilerin mezuniyet sonrası statüleri “sağlık bakım teknisyeni” adı altında birleştirilecek. Ayrıca “diş protez teknisyeni” unvanı için öğrenci alımına uygun yeni programlar da oluşturulacak.