1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Çene Geriliği: Erken Tedavi Hayati Önem Taşıyor

Çene Geriliği: Erken Tedavi Hayati Önem Taşıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çene geriliği, üst ve alt çenenin uyumsuzluğu nedeniyle meydana gelen ve genellikle çocuk yaşlarda başlayan bir sağlık sorunudur. Bu durum, çiğneme, konuşma ve yüz estetiği üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.

Genetik faktörlerin yanı sıra, ağız solunumu, süt dişlerinin erken kaybı, yaralanmalar veya yanlış emzik kullanımı gibi etkenler çene geriliğinin oluşumuna katkı sağlar. Tedavi edilmediği takdirde, bu sorun daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir ve ilerleyen yaşlarda ancak cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.

“Aileler bu sorunu gözden kaçırabiliyor”

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Tozlu, çene geriliği ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Tozlu, bu sorunun üst veya alt çenenin geride olmasından kaynaklanabileceğini belirtti.

Alt çene geriliğinin genellikle kalıtsal nedenlerden, üst çene geriliğinin ise burun yerine ağızdan solunum, yanlış emzik kullanımı ve parmak emme gibi sebeplerle ortaya çıktığını ifade etti.

Ailelerin çene geriliği sorununu fark etmesinin zor olabileceğini vurgulayan Tozlu, “Çocuklarımızı bebeklikten beri gördüğümüz için yüz yapısına alışıyoruz. Çocuk, anne veya babaya benzediği için aileler bu sorunu gözden kaçırabiliyor. Çocuğu ilk kez gören bir kişi veya ortodonti uzmanı durumu fark edebilir. Pedodonti uzmanları da çocukları bize yönlendirebiliyor. Ortodonti doktorları olarak çocukları en geç 8-10 yaş aralığında muayene etmek istiyoruz.” dedi.

“Ameliyat için gelişimin tamamlanması şart”

Tozlu, çene geriliği tedavisinde zamanlamanın büyük önem taşıdığını belirtti. Tedavi sürecinin genellikle 10 yaş civarında başlaması gerektiğini ifade eden Tozlu, “Üst çene gerideyse, çeneyi öne alabiliyoruz. Alt çene öndeyse, alt çeneyi yerinde tutan çenelik uygulaması veya üst çeneyi öne alan maske gibi aparatlarla tedavi yapabiliyoruz. 12 yaş sonrası müdahalelerde dişleri şekillendirerek tedavi uygulamak gerekebilir. Daha şiddetli durumlarda ise cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir. Ameliyat için gelişimin tamamlanması, yani 18-19 yaşlarının geçilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Erken dönemdeki tedavi süreçlerinde üniversite olarak gerekli tüm aparatları kendilerinin ürettiğini belirten Tozlu, yerli üretim ve patentli ürünler kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Sağlıklı dişler, okul ve iş başarısında etkili

Doç. Dr. Tozlu, tedavi edilmediğinde önemli sağlık sorunlarının meydana gelebileceğini belirtti. Fonksiyon ve estetik sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Tozlu, “Fonksiyonel sorunlar yeme-içme, nefes alma gibi sıkıntıları içerir. Ağız solunumu, vücut gelişimi için sağlıklı bir durum değildir. Çene bozuklukları yüz estetiğini de olumsuz etkiler. Estetik sorunlar, kişinin öz güveni ve kendini ifade etme yeteneği üzerinde derin etkiler yaratır ve bu durum okul ve iş başarısını da etkileyebilir.” dedi.

Çene geriliği bulunan yetişkin hastaların tedavi süreçlerinin ortodonti bölümünde başladığını, ameliyatların ise çene cerrahisi bölümünde gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.

Çene Geriliği: Erken Tedavi Hayati Önem Taşıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.