Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler sonucunda gelir kaybı yaşadıklarını ifade ederek tepkilerini sürdürüyor. Sağlık alanında faaliyet gösteren oda, sendika ve dernekler, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları bu düzenlemenin geri çekilmesi talebiyle Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı ve eylem gerçekleştirdi.
Grup adına konuşan aile hekimi Alpertan Açar, Sağlık Bakanlığı’nın esas görevinin halk sağlığını korumak, koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek ve sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirmek olduğunu, ancak mevcut uygulamaların bu hedeflerden uzaklaştığını vurguladı.
“‘CEZA YÖNETMELİĞİ’ MAAŞLARI ERİTİYOR”
Yeni yönetmelikle hasta sayısına dayalı performans kriterlerinin getirilmesine dikkat çeken sağlık çalışanları, hastaların çeşitli nedenlerle gelmemesi durumunda maaşlarda yüzde 15’e varan kesintiler yapıldığını, keyfi hasta yönlendirmeleriyle bu durumun daha da ağırlaştığını dile getirdi.
İşe giriş, ehliyet ve akli denetim gibi rutin raporların ücretli hale gelmesinin halkın sağlık hakkını ticarileştirdiğini belirten sağlık emekçileri, artan bürokratik yük nedeniyle hastalara yeterince zaman ayıramadıklarını ve bunun da sağlıkta şiddet riskini artırdığını ifade etti. Performans hedeflerini tutturamayan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maaş kesintisi ve disiplin cezasıyla karşılaştığı belirtildi. Sağlık emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:
“Birinci basamak sağlık hizmetlerini piyasaya ve bilimsel olarak kanıtlanmayan geleneksel tıp yöntemlerine teslim eden, hekimleri ve sağlık çalışanlarını değersizleştiren ‘Eziyet Yönetmeliği’ geri çekilmeli; ‘paran kadar sağlık’ anlayışına son verilmelidir. Çünkü aile hekimleri tüccar değil, hekimdir; aile sağlığı merkezleri de ticarethane değil, kamusal sağlık kurumlarıdır.”
“Halkın sağlığını koruyan, geliştiren ve aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık emekçilerinin güvende olacağı, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ‘başka bir sağlık sistemi mümkün’ diyoruz ve bunu birlikte inşa etme gücümüzün olduğunu biliyoruz.”
“SAĞLIK BİR HAKTIR, PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ”
Sağlık Bakanlığı’nın yeterli sayıda modern aile sağlığı merkezi inşası ve donanımının sağlanması gerektiğini belirten sağlık emekçileri, halkımıza etkili sağlık hizmeti sunabilmek için gerekli zaman ve olanakların sağlanması gerektiğini vurguladı. Her bir birim için en fazla 2 bin nüfus olması gerektiği, yeterli hemşire, ebe ve sağlık çalışanı istihdam edilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamalarının desteklenmesi ve geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
Aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık emekçilerine, yoksulluk sınırının üzerinde, emekliliğe yansıyan, izin kullanıldığında veya hastalandıklarında kesilmeyecek bir maaş ödenmesi gerektiği ifade edildi. Gelir vergisinin yüzde 10’a sabitlenmesi ve ceza yönetmeliği kapsamında yapılan tüm ücret kesintilerinin yasal faiziyle geri ödenmesi talep edildi. Bu taleplerin karşılanmasının, sadece sağlık çalışanlarının yaşam koşullarını iyileştirmekle kalmayıp, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşmasına olanak tanıyacağı vurgulandı.
Tüm sağlık çalışanlarını ve halkı bu mücadeleye destek vermeye çağıran sağlık emekçileri, sağlık hizmetinin bir hak olduğunu ve pazarlık konusu yapılamayacağını hatırlattı.