Kastamonu Valiliği, rip akıntısının denizden gelen gizli bir tehlike olduğunu vurgulayarak, vatandaşları bu konuda uyarmaktadır.
Açıklamada, “Ülkemizde özellikle Karadeniz sahillerinde gözlemlenen ‘çeken akıntı’ (rip akıntısı), yaz aylarında sıkça yaşanan boğulma olaylarının en önemli sebeplerinden biridir.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada şu bilgilere de yer verildi:
Çeken akıntı, deniz tabanının “kum tepeciği-yarık-kum tepeciği” şeklinde olduğu bölgelerde, rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda meydana gelir. Dalga yüksekliği arttıkça, çeken akıntının etkisi de güçlenir. Sığ su, derin suya doğru kuvvetlice hareket eder ve bu durum akıntıya kapılan kişileri kıyıdan uzaklaştırır. Dalga hareketinin uzunluğu 20-30 metreye kadar çıkabilir.
Çeken Akıntının Tehlikeleri
Halk arasında sıkça duyulan yanlış bilgilere rağmen, bu akıntılar insanların dibe çekilmesine neden olmaz; aksine, akıntıya kapılanları kıyıdan açığa doğru sürükler.
Boğulma vakaları, genellikle nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çalışmaları sonucunda meydana gelir. Bu durum, yorgun düşerek su üzerinde kalamamalarıyla sonuçlanır.
Çeken Akıntıya Kapılmamak İçin Alınacak Önlemler
Dalgalı havalarda denize girmemeyi tercih edin.
Yetkili kurumların bu konudaki uyarılarını dikkate alın.
Çocuklarınız denizdeyken onları gözetim altında tutun ve bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın.
Kendiniz ve çocuklarınız için su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi güvenlik malzemeleri bulundurun.
Tek başınıza denize girmeyin. Yanınıza kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen bir kişiyi gözcü olarak sahilde bırakın.
Denize mutlaka uygun deniz kıyafetiyle girin.
Çeken Akıntıya Kapıldığınızda Ne Yapmalısınız?
Sakin kalın, yardım için elinizi kaldırarak dikkat çekin. Akıntıya karşı değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulmaya çalışın.
Bu durumun geçici bir doğa olayı olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve panik yapmaktan kaçının. Enerjinizi boşa harcamayın.
Su dibe çekmez, bu nedenle sakin kalmaya özen gösterin. Eğer denizde elini kaldırarak yardım isteyen birini görürseniz, bu kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu unutmayın. O kişiyi sakinleştirerek hemen cankurtaran çağırın. Cankurtaran yoksa, can simidi, halat gibi deniz malzemeleri atarak yardımcı olabilirsiniz. Acil bir durumda 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramayı ihmal etmeyin.