Sendika konfederasyonları, asgari çıplak brüt ücretin 1.800 liraya çıkarılmasını talep etmiş, ardından da ilk altı ay için %50, sonraki altı aylar için %25 zam ve %10 refah payı istemişti. Yaklaşık 3,5 ay sonra Türk-İş ve Hak-İş’e ilk teklifini sunan hükümet, ilk yıl için %16 + %8, ikinci yıl içinse %7 + %5 zam önermişti. Ancak işçi tarafı bu öneriyi kabul etmemişti.
İKTİDAR ‘İNDİRİM’ İSTEDİ
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve kamu sendikalarının yöneticilerinin yer aldığı Kamu Koordinasyon Kurulu üyeleri, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda, işçi temsilcileri mevcut ekonomik koşullarda hükümetin önerisini kabul edilemez bulduklarını ifade ederek, yeni bir teklif talep etti. Bakan Işıkhan, bu teklifin ilk aşama olduğunu belirterek yeni bir öneri sunacaklarını bildirdi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşeceğini de ekledi. Ancak Işıkhan’ın işçi tarafına zam taleplerini biraz azaltmalarını önerdiği öğrenildi. İşçiler, altı ay süresince alınacak zamların eridiğini ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak bu “indirim” önerisini reddetti. Hükümetin yeni teklifinin ne zaman sunulacağı hakkında ise bilgi verilmedi. Türk-İş, eylem yapacaklarını Bakan’a iletti.
‘A’DAN Z’YE ANLATTIK’
Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin sunduğu rakamın kabul edilemez olduğunu, işçilerin ve kamuoyunun beklentilerinin çok altında kaldığını belirtti. Her iş yerinin kendine özgü sorunları olduğunu ifade ederek, A’dan Z’ye her konuyu Bakan’a ilettiklerini söyledi.
ŞİMŞEK’E AĞIR ELEŞTİRİ
Atalay, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sözleşmeye dair tutumunu da eleştirerek, Türk-İş’e bağlı sendikalarla birlikte Anıtpark’tan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüş yapacaklarını duyurdu. Atalay, “Maliye Bakanı ‘dünyayı iyi tanıyorum’ diyor. Doğru, dünyayı iyi tanıyor. Ancak Türkiye’yi tanımakta zorlanıyor. Kemer sıkma politikası üzerinden iki yıl geçti ama biz bunu markette ve pazarda hissetmiyoruz. Kamu işçileri, özel sektör çalışanlarının ücretlerinin gerisinde kalmış durumda. Son iki yılda işçilerin aldığı ücretler kiraya bile yetmiyor,” dedi.
Atalay, Türk-İş’e bağlı sendika temsilcileriyle bir araya gelerek yol haritasını belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.
‘DAYANMA GÜCÜ KALMADI’
Hak-İş ve DİSK’in kamu sözleşmesi çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştireceğini belirten Atalay, “İşçinin memnun olmadığı bir şeyin altına kimse imza atamaz. Her sendika, kendi üyesiyle iletişim halinde. Perşembe sabahı eylem programını arkadaşlarımıza açıklayacağız. İşçilerin 6 aydır bekleme gücü kalmadı. Ekonomik olarak çok zor bir durumdayız,” ifadelerini kullandı.
GREV GELİYOR
Atalay, grev tarihlerinin yaklaştığını hatırlatarak, “Sendikalar ve temsilcileri, illerde ve ilçelerde işçilerin taleplerini anlatacaklar. Sonrasında Ankara’da da bu talepler dile getirilecek. Haziran sonunda demiryolları, karayolları ve makine kimya sektörleri için grev kararları alınacak. Yangın söndürme döneminde orman işçilerinin de grev kararı alması bekleniyor. Ülkeyi yönetenlerin işçilerin bu haklı taleplerine acil bir şekilde yanıt vermesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.
Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı başkanlığında dört kişilik bir komisyon kurulacağını ve bu komisyonun işçi tarafını temsil eden sendikalarla görüşmeler yapacağını da belirtti.
MALİYE’YE YÜRÜYECEKLER
Türk-İş, bugün saat 11.00’de Anıtpark’ta toplanacak. Buraya, Türk-İş’in kamu sektöründe örgütlü tüm sendikalarının yöneticileri katılacak. İşçiler de bu toplantıda yer alacak. Buradan Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne yürüyerek açıklama yapacaklar.