Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, “Dumansız Türkiye” uygulamasında önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığını duyurdu. Demirkol, “Bu denetimlerde dikkat ettiğimiz bir diğer konu ise, artık sigara içen bireylere de ceza uygulanacak. Yani bireysel ceza, işletmeyle birlikte devreye alınacak” şeklinde konuştu.
DUMANSIZ TÜRKİYE’YE YENİ BİR ADIM
Demirkol, “‘Dumansız Türkiye’ projesi kapsamında bu hafta itibarıyla yeni bir heyecan ve motivasyonla yola çıkıyoruz” dedi.
DENETİMLERİN ARTIRILMASI PLANLANIYOR
Demirkol, 2025 yılı içerisinde çapraz ve rutin denetimlerin daha da sıklaşacağını belirterek şu bilgileri paylaştı:
- İllerde ihbar ve rutin denetimler artırılacak.
- İstanbul, İzmir ve Ankara dahil tüm illerde çevre illerden gelen ekiplerle kapsamlı kontroller gerçekleştirilecek.
- Kapalı alanlarda tütün kullanımına karşı cezai yaptırımlar etkin bir şekilde uygulanacak.
2025’TE UYGULANACAK CEZALAR
Demirkol, “Emniyet Müdürlüğü ve kolluk kuvvetlerinin desteklediği bir ekip ile denetimler, pasif maruziyetten kaçınma ve kapalı alanda sigara içme ihlallerinin sona ermesi için yoğun şekilde yürütülüyor. 2025 yılı içerisinde çapraz denetimlerde 4 bin ceza uygulandı” ifadelerini kullandı.
BİREYSEL CEZA UYGULAMASI BAŞLIYOR
Demirkol, “Bu denetimde daha hassas olduğumuz bir diğer konu; artık içen bireylere de ceza uygulanacak. Bunun yanı sıra, ideal kilonuzu öğrenin ve sağlıklı yaşayın projesi kapsamında yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın boy ve kilosu ölçüldü. Aynı zamanda, sigara konusunda da bilgilendirme çalışmaları etkin bir şekilde sürdürülüyor. Sigara bırakma polikliniklerimize başvurular yüzde 85 oranında arttı. Bu da vatandaşlarımızın sigarayı bırakma isteğini gösteriyor. Onlara yalnızca bir destek sunmak gerekiyor” dedi.
HEDEF 1000 SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ
Demirkol, “Son üç ay içinde 150’ye yakın sigara bırakma polikliniği açtık. Hedefimiz yıl sonuna kadar 1000 sigara bırakma polikliniğini hayata geçirmek. Her sağlık tesisimizde, uzman sertifikalı hekimler tarafından sigara bırakma hizmeti sunulacak. Ayrıca, 171 hattı aracılığıyla ücretsiz danışma ve yönlendirme hizmeti veriyoruz. Bu hattı yılda 6 kez arayıp takip ediyoruz. Ücretsiz sigara bırakma ilaçları da sağlıyoruz. Tüm bu hizmetlerimizi sağlık tesislerimizde ücretsiz olarak sunuyoruz. Vatandaşlarımızdan yoğun bir ilgi var. Yerinde sigara bırakma politikalarını ve online danışmanlık hizmetlerini de hayata geçireceğiz. Kapalı alanlarda ve kurumlarda sigara içilmesinin önüne geçmek için denetimlerimizi artıracağız. Her kurumda sigara ihlali olduğunda ceza kesmeye yetkili personel tanımlanmış durumda ve bunu aktif bir şekilde uygulayacağız” diye ekledi.
SİGARAYA KARŞI SEFERBERLİK
Demirkol, “Dünyada yılda 1,3 milyon insan sadece pasif etkileşim nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 100 bin vatandaş sigara ve tütün ürünlerine bağlı sebeplerle ölüyor. Bu, oldukça yüksek bir oran. Sigara, her yıl 100 bin insanın yaşamına mal olan büyük bir pandemidir. Tütün ürünleri, denetimlerde yasak olan elektronik sigara ve puff gibi ürünlerin de yakından takip edilerek el konulacağı bir süreçteyiz. Yeni bir seferberlik başlatıyoruz. Amacımız, dumansız bir Türkiye oluşturmaktır. Ülkemizin temiz havasının korunmasını sağlamak için çalışıyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.