Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’in Çongçing ve Çengdu şehirlerinden düzenli yük tren seferlerinin başladığını duyurdu. İlk iki yük treni, 9 Temmuz’da Türkiye’ye doğru yola çıktı.
Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu trenlerin Orta Koridor üzerindeki taşımacılık faaliyetlerinde yeni bir dönemin kapılarını araladığını belirtti.
Şu ana kadar birçok deneme seferinin gerçekleştirildiğini ifade eden Uraloğlu, düzenli seferlerin başlamasıyla birlikte ilk iki yük treninin 9 Temmuz’da Türkiye’ye hareket ettiğini aktardı. Uraloğlu, “Bu trenler, Türkiye’nin Orta Koridor’daki lojistik vizyonunun en somut göstergelerindendir. Çin topraklarında yaklaşık 3 bin 500 kilometre yol alacak olan trenler, Orta Asya, Hazar geçişi ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Her biri 2 bin ton yük taşıma kapasitesine sahip olan bu trenler, Kazakistan sınırını da geçti,” şeklinde bilgi verdi.
Uraloğlu, Pasifik Eurasia ile Çin Devlet Demiryolları arasında imzalanan anlaşmanın, Türkiye’yi Avrupa-Asya lojistik zincirinin merkezine konumlandırdığını vurguladı.
YILDA 1000 TREN HEDEFİ
Uraloğlu, hedeflerini de şöyle açıkladı: “Yılda 1000 tren hedefiyle Avrupa ve Çin arasında, Türkiye’yi merkez alan kesintisiz bir lojistik akış sağlanması amaçlanıyor. Bu süreç, yalnızca lojistik alanında değil, ülkemizin jeostratejik güven adası rolünü de pekiştiren önemli bir adım. Hem bölgesel hem de küresel ticarette alternatif güzergahlar sunarak, kriz anlarında tedarik zincirlerimizi ayakta tutma kapasitemizi artırıyoruz. Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemiz açısından önemli bir lojistik ağı olan Orta Koridor, Çin başta olmak üzere, güzergah üzerindeki Asya ve Avrupa ülkeleriyle işbirlikleriyle daha da güçlenecek.”