Bloomberg’in aktardığına göre, Rusya’nın devlet destekli nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa etmekte olduğu 25 milyar dolarlık nükleer santraldeki yüzde 49 hissesini satmak için müzakerelere başladı.
GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Rosatom’un iştiraki olan Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, İstanbul’da düzenlenen Nükleer Santraller Zirvesi’nde Bloomberg’e verdiği demeçte, Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerin aktif bir şekilde devam ettiğini belirtti. Dedusenko, ilk ünitenin elektrik üretmeye başlamasıyla birlikte yatırımcı ilgisinin artacağını ifade etti.
CENGİZ, KOLİN VE KALYON ÇEKİLMİŞTİ
Daha önce, söz konusu yüzde 49’luk hisselerin Cengiz Holding A.Ş., Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından oluşturulan bir konsorsiyuma devredilmesi gündeme gelmişti. Ancak bu firmalar, 2018 yılında ortaklıktan çekilme kararı almışlardı.
2026’DA ÜRETİM BAŞLAYABİLİR
Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak ve 4,8 gigawatt kapasiteye sahip bu tesisin ilk ünitesinin şu anda test aşamasında olduğunu belirten Dedusenko, 2026 yılında elektrik üretmeye başlamasının beklendiğini ifade etti. Ayrıca, “Yıl sonuna kadar şebekeye elektrik vermeye yönelik gerekli sistemlerin hazır olacağından eminim.” dedi.
Bu proje, ABD’nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonrasında finansman sorunları ve gecikmelerle karşılaşmış durumda. Bu gelişmeler, Türkiye ve Rusya’yı inşaatın finansmanı için doğal gaz takası gibi alternatif yollar aramaya yönlendirmiştir.