Avrupa Birliği, Donald Trump’ın ticaretle ilgili tehditlerine yanıt olarak yönünü batıdan doğuya çeviriyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 12 ülkeyi kapsayan Pasifik ticaret bloğu CPTPP ile iş birliği yaparak kurallara dayalı ticaret sisteminin yenilikçi bir yapısını oluşturmayı hedefliyor.
Trump’ın tek taraflı gümrük tarifeleri, Brüksel’deki sabrı zorlamaya başladı ve bu oranın 9 Temmuz itibarıyla yüzde 50’ye çıkabileceği belirtiliyor. Von der Leyen, AB’nin Japonya, Avustralya, Kanada ve Meksika gibi kurallara bağlı ülkelerle CPTPP aracılığıyla stratejik bir ortaklık kurma niyetinde olduğunu ifade etti.
Politico’nun haberine göre, AB ve CPTPP’nin oluşturduğu toplam 39 ülke, küresel ticaretin yüzde 30’unu temsil ediyor. Bu ittifak, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) içerisindeki uzun süredir devam eden tıkanıklığı aşmak ve küresel ticaret sistemini yeniden yapılandırmak için önemli bir fırsat sunuyor.
AB liderlerine yaptığı sunumda von der Leyen, bu iş birliği fikrinin artık sadece bir söylem olmadığını vurguladı. “Bu ortaklık, dünyaya büyük bir mesaj iletecek: Birçok ülke ile kurallara dayalı serbest ticaret mümkündür,” dedi. “CPTPP ve Avrupa Birliği bir araya geldiğinde gerçekten güçlü bir yapı oluşturuyoruz.”
KOALİSYONUN İŞLEYİŞİ
Tim Groser (Yeni Zelanda eski Ticaret Bakanı), Steve Verheul (Kanada eski baş müzakerecisi) ve John Clarke (AB’nin eski üst düzey müzakerecisi), Politico’ya verdikleri özel röportajda, ilk adım olarak ülkelerin karşılıklı pazarlarını açık tutacakları bir “Duraksama Anlaşması” (Standstill Agreement) imzalayabileceğini belirtti.
Uzmanlar, “Bu adım, Washington’a oldukça net bir mesaj iletecektir,” diyerek, “Küresel ekonominin önemli bir kısmını temsil eden bu ülkeler, ABD’nin geleneksel en yakın ortakları olarak hala kurallara dayalı ticaret sistemine bağlıdır,” değerlendirmesinde bulundu.
ABD, Barack Obama döneminde CPTPP’nin kurucu sürecine dahil olmuştu, ancak Donald Trump 2017’de başkanlık görevine başladığında bu anlaşmadan çekilmişti.
Von der Leyen, perşembe günü kendisine yöneltilen bir soruya, “Bildiğim kadarıyla Amerikalılar bir noktada ayrıldı,” yanıtını vererek, iki bloğun istenirse ABD’ye kapı aralayabileceğini ima etti.
“ABD GERİDE KALIR, DİĞERLERİ İLERLER”
Eski AB baş müzakerecisi Ignacio García Bercero, bu adımın ABD’ye karşı bir meydan okuma olarak görülmemesi gerektiğini savunuyor. Ancak şu uyarıda da bulunuyor: “Eğer ABD, bu sorunların çözümünün kurallardan geçtiğine inanmıyorsa, geride kalırlar. Diğerleri ise ilerlemeye devam eder.”
İngiltere’nin de bu girişimi desteklediği belirtiliyor.