1. Haberler
  2. SİYASET
  3. TBMM’de Silah Bırakma Komisyonu Kuruluyor

TBMM’de Silah Bırakma Komisyonu Kuruluyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Terör örgütü PKK’nın, yeni çözüm süreci çerçevesinde sembolik bir silah bırakma sürecini başlatmasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, Meclis’te bu konuya ilişkin bir komisyon kurulması için siyasi partilere yazı göndermesi bekleniyor. İktidar kanadı, kurulacak bu komisyonun 22-35 üyeden oluşacağını, yaz döneminde de faaliyetlerine devam edeceğini ve Meclis’te grubu bulunmayan partilerin de birer üye gönderebileceğini ifade ediyor. Bu komisyon, silah bırakma sürecini takip edecek ve bu süreçte atılabilecek yasal adımlara dair önerilerde bulunacak. Kurtulmuş, komisyonun gündeminde anayasa değişikliği veya terörist elebaşı Abdullah Öcalan’a af gibi konuların yer almayacağını belirtiyor. Ayrıca, komisyonun toplanma tarihleri ve kimlerin çağrılacağı gibi hususlarda salt çoğunluğa başvurulabileceğini, ancak alınan kararlar için nitelikli çoğunluğun gerektiğini de vurguluyor.

İYİ PARTİ ÜYE VERMEYECEK

Meclis’te grubu bulunan partilerden yalnızca İYİ Parti, sürecin başından itibaren kurulacak komisyona üye vermeyeceklerini duyurdu. AKP, CHP, MHP, DEM Parti ve Yeni Yol Partisi ise geçen hafta, nasıl bir komisyon istediklerine dair önerilerini TBMM Başkanı Kurtulmuş’a iletti. Yeni Yol Partisi, “komisyonun yalnızca Cumhur İttifakı’nın çalışmalarını meşrulaştıran bir yapı olmaması gerektiğini ve nitelikli çoğunlukla kararlar alınması gerektiğini” savunuyor. Ayrıca, süreçle ilgili milletvekillerine resmi makamlardan daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini de dile getiriyor. DEM Parti ise komisyonun demokratik katılımı teşvik etmesi gerektiğini belirterek, bu bağlamda ilgili vakıflar, dernekler, barolar, kadın örgütleri ve akademisyenlerin dinlenmesi gerektiğini vurguluyor.

CHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Bazı partiler, komisyona verilecek üyelerin partilerin milletvekili sayısına göre belirlenmesi gerektiğini savunurken, CHP, Meclis’teki tüm partilerin komisyonda eşit oranda temsil edilmesi gerektiğini ifade ediyor. İktidar, komisyona yalnızca silah bırakma çerçevesinde bir alan çizmek isterken, CHP’liler, komisyonun daha geniş bir çalışma kapsamına sahip olması gerektiği ve Türkiye’deki genel demokratikleşme sorunlarını ele alması gerektiğini öne sürüyor. CHP kurmayları, komisyon çalışmalarına üye olmasa dahi isteyen herkesin katkı verebilmesi gerektiğini ve alınacak kararların nitelikli çoğunlukla alınması gerektiğini belirtiyor. “Komisyonun gündemini ve çağrılacak konukları nitelikli çoğunlukla belirlemeli, özellikle şehit yakınları ve gazileri dinlemelidir” diyen CHP’liler, “Meclis’te kurulacak bu komisyonu önemsiyoruz ve çalışma alanının dar bir çerçeveye sıkıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Halkın seçtiği belediye başkanları ve siyasetçiler tutuklu. Sandığa karşı yapılan bir darbe söz konusu ve bunlar yaşanırken bir çözümden bahsedemeyiz. Kalıcı bir barış için demokratikleşmeye, siyasi davaların sona ermesine, tutuklu yargılamaların bitmesine ihtiyaç var. Bunlar da bizim kırmızı çizgilerimiz” değerlendirmesini yapıyor. “CHP’nin komisyona üye vermeme ihtimali var mı?” sorusuna ise kurmaylar, “Bu çok düşük bir ihtimal. Tamamen formaliteden bir komisyon kurulursa, iktidar kendi çıkarları için hareket ederse, Erdoğan’ın yeniden adaylığı ve iktidarını korumak için bir işe girilirse farklı bir tavır almamız gerekebilir. Ancak biz sürecin dışında kalmak istemiyoruz. Hatta samimi bir şekilde katkı koymak istiyoruz. Bunun için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diyor.

TBMM’de Silah Bırakma Komisyonu Kuruluyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.