Türkiye’de cep telefonu kullanıcıları her yıl daha uygun tarifeler arayışına girerek mevcut tarifelerini değiştirmekte. Eski aboneler ile yeni aboneler arasında talep edilen ücretler arasındaki fark giderek açılmakta. Aynı tarifeyi eski kullanıcılara, yeni kullanıcılardan iki kat daha yüksek bir fiyatla sunan GSM operatörleri, sadakatsiz müşterilerin oluşmasına neden oluyor.
Taahhüt süreleri sona eren kullanıcılar, yüksek faturalarla karşılaştıklarından dolayı uygun fiyatlar sunan başka operatörlere geçiş yapmaktadır. Bu durum, Türkiye’de numara taşıma oranının Avrupa ortalamasının dört katına çıkmasına yol açtı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, 2024 yılı sonuna kadar Türkiye’de toplam 190 milyon numara taşıma işlemi gerçekleşeceği öngörülüyor.
Özellikle düşük ve orta segment paketlerdeki fiyat farkı yüzde 100’e kadar yükselebiliyor. Yeni abonelere en düşük fatura ortalama 200 TL iken, eski abonelerin faturası ortalama 400 TL’ye kadar çıkabiliyor. BTK’nın açıkladığı son verilere göre, 2024 yılının son üç ayında mobil numara taşıma işlemleri, bir önceki çeyreğe göre yüzde 26 artış gösterdi. Bu çeyrek içerisinde yaklaşık 4,4 milyon kişi numarasını başka bir operatöre taşıdı ve yıl boyunca toplamda 12,6 milyonun üzerinde numara taşınmış oldu.
Türkiye’de operatörler arasındaki rekabetin oldukça yoğun olduğunu belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, yeni müşteri kazanmak için yürütülmekte olan kampanyaların sert rekabet koşullarında gerçekleştiğini dile getirdi. Ekonomide yer alan habere göre Şahin, “Eski müşterilerimize de kullanımlarına göre uygun tarifeler sunmaya çalışıyoruz. Ancak yeni müşteri kazanımı için gerçekleştirilen kampanyalara cevap vermek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.
Türk Telekom Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Özden ise mevcut ve yeni müşteri fiyatlandırmasındaki farklılaşmanın dünya genelinde yaygın bir uygulama olduğunu ifade ederek, “Mobil numara taşımak için operatörlerin çeşitli kampanyalar düzenlemesi normal bir durum. Abonelik sistemi olan tüm pazarlarda bu tür uygulamalar bulunmaktadır” dedi.
KULLANICI BAŞINA GELİRDE YÜZDE 75 ARTIŞ
BTK’nın 2024 yılı 4. çeyrek pazar verileri raporuna göre, mobil ARPU (Kullanıcı Başına Ortalama Gelir) yıllık bazda kayda değer bir artış göstermiş olmasına rağmen hâlâ Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde kalmaktadır. Türkiye’de mobil hizmetlerde ARPU, yıllık bazda ortalama yüzde 76 artarak 130 liradan 230 liraya yükseldi. Bu artış, enflasyon, kur farkları ve özellikle yüksek veri tüketimiyle gelen faturalı tarife büyümesi ile açıklanırken, operatörler de bu dönemde daha fazla veri odaklı ve yüksek bedelli paketleri ön plana çıkardı. Ancak Türkiye’deki mobil işletmecilerin 2024 yılı 4. çeyrek itibarıyla ortalama ARPU değeri yaklaşık 6,24 Euro iken, Avrupa Birliği ülkeleri için ortalama mobil ARPU’nun 13 – 17 Euro aralığında değiştiği gözlemleniyor.