Almanya’nın Mannheim kentinde yer alan Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcılar ve analistlerin önümüzdeki altı ay için beklentilerini yansıtan ZEW Ekonomik Güven Endeksi’nin temmuz ayı verilerini açıkladı.
Açıklanan verilere göre endeks, ekonomideki olumlu gelişmeler ve azalan faiz oranları sayesinde bir önceki aya göre 5,2 puan artarak 52,7 seviyesine ulaştı. Haziran ayında 47,5 olan endeks, piyasa tahminlerinin üzerinde bir artış gösterdi. Temmuz ayı için piyasa beklentisi, endeksin 50,3 puana yükselebileceği yönündeydi.
Mevcut Durum Endeksi ise temmuzda, bir önceki aya göre 12,5 puan artışla eksi 59,5 olarak kaydedildi.
ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, elde edilen verilere dair yaptığı değerlendirmede, son iki ayda ekonomideki güçlü toparlanmanın katılımcılar arasında olumlu bir atmosfer oluşturduğunu belirtti. Küresel ticaret çatışmalarının yarattığı belirsizliklere rağmen, uzmanların yaklaşık üçte ikisinin Alman ekonomisinin iyileşmesini beklediğini vurguladı.
ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki gümrük vergisi sorununa dair olumlu gelişmelerin yanı sıra Alman hükümetinin hayata geçirmeyi planladığı acil yatırım programının, ekonomik güven ortamını güçlendirdiğini ifade eden Wambach, artan iyimserliğin özellikle makine mühendisliği, metal üretimi ve elektrik sektöründeki beklentilerde belirgin bir iyileşme sağladığını söyledi.
BÖLGEDE GÜVEN ARTTI
Finansal piyasa uzmanlarının Avro Bölgesi’ne ilişkin ekonomik güvenini gösteren endeks de temmuz ayında artış kaydetti. Söz konusu gösterge, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak 36,1 seviyesine yükseldi.
Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 0,4 oranında beklenenden daha güçlü bir büyüme gösterse de, ABD ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı hala belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
‘ÖZEL RİSK’
Tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkileri artırırken, analistler Trump’ın gümrük vergisi politikalarını Alman ekonomisi için “özel bir risk” olarak değerlendiriyor.
Alman ekonomisi, diğer bölge ülkelerine göre daha fazla imalat sektörüne bağımlı olduğu için, üretimdeki devam eden zayıflık nedeniyle kırılganlık göstermeye devam ediyor. 2024 yılı itibarıyla ekonomi, bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında küçüldü. Artan rekabetle birlikte Çin ve yapısal sorunlar, ekonominin büyümesini olumsuz etkiliyor.
Hükümet, bu yıl için daha önce öngörülen yüzde 0,3 büyüme tahminini, Trump’ın politikalarının neden olduğu küresel ticaret gerginlikleri ışığında sıfıra revize etti.