Çin Başbakanı Li Çiang, Mısır Merkez Bankası Başkanı Hasan Abdullah ile Kahire’de bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Mısır Merkez Bankası ile Çin Halk Bankası arasında stratejik finansal işbirliği mutabakatı imzalandı. Bunun yanı sıra, Mısır Planlama Bakanlığı ile Çin Kalkınma İşbirliği Ajansı arasında borç takasına yönelik bir anlaşma gerçekleştirildi.
DÜŞÜK KARBON VE E-TİCARET ODAKLI PROTOKOLLER
Görüşmelerde, düşük karbonlu kalkınma, e-ticaretin teşviki, kalite ve standartlar gibi konuları kapsayan çeşitli protokoller imzalandı. Mısır Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, teknik uzmanlık paylaşımı, yerel para birimleriyle ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılması, para takası anlaşmaları ve Çin finans piyasasında “Panda” tahvili ihracı gibi konular gündeme alındı.
Panda tahvilleri, yabancı kuruluşların Çin Yuanı cinsinden Çin’de ihraç ettiği tahviller olarak biliniyor.
YEREL PARALARLA ÖDEME VE PANDA TAHVİLLERİ ÖNE ÇIKTI
Toplantıda, Mısır ile Çin’in ulusal ödeme sistemlerinin entegrasyonu üzerinde de duruldu. Süveyş Kanalı Bankası ile Çin-Afrika Yatırım Şirketi TEDA ve Çin’in sınır ötesi ödeme sistemi operatörü CIBS arasında, Çin Yuanı’nın bölgesel kullanımını teşvik edecek bir anlaşma imzalandı.
Ayrıca, Çin’in ulusal elektronik ödeme şirketi UniPay, Mısır Teknoloji Geliştirme Bankaları Şirketi ile birlikte, kartlarının ülkedeki yaygınlığını artırmak için bir işbirliği protokolü imzaladı. Bu anlaşma, UniPay kartlarının satış noktaları ve dijital mağazalarda daha fazla kullanılmasını hedefliyor.
DİJİTAL ÖDEME ALTYAPISI GELİŞTİRİLECEK
UniPay, dijital ödeme altyapısını geliştirmek amacıyla Mısır’ın önde gelen ödeme platformlarından PayMob ile de bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu protokol, yerel işletmelerde dijital ödeme kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Çin Başbakanı Li Çiang’ın iki günlük ziyaretine dair imzalanan bu anlaşmalar, mali alanların yanı sıra çevre, planlama, sağlık ve dijital ticaret gibi çeşitli sektörleri de kapsıyor.
Mısır ile Çin arasındaki bu gelişen teknik ve finansal işbirliği, özellikle dijital altyapı ve finansal sistemlerin entegrasyonunu derinleştirerek sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı hedefliyor.