1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Emekçilerin Geçimi Tehlikede: Protestolar Sürüyor!

Emekçilerin Geçimi Tehlikede: Protestolar Sürüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon, emekçi ve emeklilerin gelirlerinde büyük bir düşüşe neden oldu. Yılın ikinci yarısında gerçekleştirilecek maaş, ücret ve aylık zamları ise yalnızca sembolik kaldı. Memur ve memur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında bile artış almadı. Emekli aylıkları, yapılan artışa rağmen açlık sınırının altında kalmaya devam etti. Birleşik Kamu-İş ve KESK, TÜİK önünde yaptıkları eylemle tepkilerini ortaya koydu. DİSK ise Çalışma Bakanlığı önünde kamu sözleşmesinin bir an önce imzalanmasını talep etti.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri ile birlikte memur, işçi ve emeklilerin alacakları zam oranları netlik kazandı. Son 6 ayda enflasyon yüzde 16.67 olarak belirlendi. Milyonlarca memur ve memur emeklisinin zam oranı ise yine bu oranın altında kaldı ve toplamda yüzde 15.57 olarak hesaplandı. Bu artışın yaklaşık yüzde 10.06’sı enflasyon farkına dayanıyor. Enflasyon farkı, maaş ve aylıkların 6 aylık kaybını ifade ediyor. Memur maaşları ve emekli aylıkları yılın ilk yarısında enflasyon karşısında yüzde 10.67 oranında eridi. İkinci yarıda memur ve memurlara sadece yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı yapıldı. Artış sonrası en düşük memur maaşı ek ödemeler hariç (15/1 hizmetli-sendika üyesi-bekar) 47 bin 522 lira, en düşük memur emeklisi aylığı ise 22 bin 617 lira oldu. Emekli memur aylığı, artışın ardından yine açlık sınırının altında kalmış durumda.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 16.67 oranında zam aldı. 2008 öncesi sigorta girişi olan en düşük işçi emekli aylığı 19 bin 147 liraya yükselecek. Ancak Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları daha da düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Açıklanan veriler doğrultusunda, en düşük emekli aylığından 2 bin 412 lira, asgari ücrette ise 3 bin 685 lira erime gözlemlendi.

EMEKÇİLER ALANLARDA

Emekçiler, TÜİK’in açıkladığı verileri protesto etmek amacıyla eylem düzenledi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, TÜİK önünde toplanarak “TÜİK’e göre zenginim, cüzdanıma göre fakir” ve “hayat pahalı TÜİK ucuz gösterir” pankartları açtı. “Rakamlar sahte, yoksulluk gerçek” ve “milyonlar aç, milyonlar işsiz, işte sizin düzeniniz” sloganları atıldı. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “TÜİK, matematik dehalarının bile akıl sır erdiremeyeceği bir hesaplama yöntemine sahip” ifadesini kullandı.

‘BU YALANCILIKTIR’

Yıldırım, verileri eleştirerek “Bu yalancılıktır. Bu manipülasyondur” dedi. TÜİK’in, hükümetin istediği sonuçları üretmek için bir enflasyon oranı belirlediğini ve kamu emekçilerinin haklarının gasbedilmesine zemin hazırladığını vurguladı.

KESK’TEN PROTESTO

KESK de TÜİK önünde bir protesto gerçekleştirdi. Üyeleri, “Rakamlar yalan sefalet gerçek” pankartı taşırken, “TÜİK verileri gerçek değildir; TÜİK elini cebimizden çek; gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı. KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, “Her geçen gün daha fazla itildiğimiz yoksulluk ve sefalet girdabına teslim olmayacağız demek için buradayız. TÜİK bugün hepimizin patronu haline gelmiştir” dedi. Koçak, TÜİK’in açıklamalarını eleştirerek, yıllardır süregelen enflasyon sepeti oyunlarının son perdesinin sergilendiğini ifade etti.

‘SÜS BİBERİ’

Koçak, “Bu garabet sistemde tüm yetkiyi iktidara ve onun gölgesi olan Hakem Kurulu’na verdiler. Kraldan çok kralcı olan yandaş konfederasyon yöneticileri, iktidarın kararlarını onaylayan süs biberi olarak masada oturtulmuştur” ifadelerini kullandı.

DİSK: TÜİK VERİLERİNDE YOK

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası, kamu sözleşmesi için İstanbul’dan başlattığı yürüyüşü Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde sonlandırdı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin kamu işçilerine önerdiği zam oranlarını eleştirerek, “86 milyon adına bu hizmeti sunan sosyal hizmet işçilerine ve tüm kamu işçilerine reva görülen bu sefalet dayatmasını asla kabul etmiyoruz” dedi. Çerkezoğlu, açıklanan enflasyon rakamlarının halkın gerçek hissettiği durumu yansıtmadığını belirtti.

HAK-İŞ’TEN DE EYLEM

Hak-İş, hükümetin kamu sözleşmesindeki teklifini protesto etmek amacıyla genel merkez binalarından Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne yürüdü. Genel Başkan Mahmut Arslan, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda tüm iş yerlerini harekete geçireceklerini ifade etti. Bakanlık önünde işçilere seslenen Arslan, sendikaların grev kararı alması gerektiğini söyledi.

RANDEVU VERMEDİ

Arslan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten 10 gün önce randevu talep ettiklerini, ancak kabul edilmediğini belirtti. Türkiye’nin büyüdüğünü ancak kendilerinin neden yoksullaştığını sorguladı.

EN DÜŞÜK 16 BİN 881 LİRA

İktidar, yaklaşık 4 milyon kişiyi etkileyen en düşük emekli aylığını, işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarında olduğu gibi yüzde 16.67 oranında artırmayı planlıyor. Bu artış için TBMM’deki “torba teklif”e bir madde ekleniyor. Teklifin kabul edilmesinin ardından en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükselecek. Ancak yaklaşık 4 milyon emekli, asgari ücretin ve açlık sınırının altında maaş almaya devam edecek. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, artışın Hazine’ye maliyetinin 6 ay için toplam 40 milyar 870 milyon TL olacağını açıkladı.

Emekçilerin Geçimi Tehlikede: Protestolar Sürüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!