Gazete, ‘Suriye Şeriatı, Türkiye’nin etki alanını azaltmak için İbrahim Anlaşmaları’na doğru ilerliyor’ başlıklı haberinde, ‘Şaraa, Türkiye’ye olan bağımlılığı azaltmaya çalışırken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkisi altında olan bir ülkenin İbrahim Anlaşmaları’na katılımını kaygıyla izliyor’ ifadesine yer veriyor.
Jerusalem Post, ‘Ankara’nın Şam’ın İbrahim Anlaşmaları’na katılma yönündeki her adımını bölgesel konumuna yönelik bir tehdit olarak gördüğünü’ belirtiyor.
‘Sharaa’nın bu hamleyi Siyonist nedenlerle değil, Türkiye’den bağımsızlık sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği’ vurgulanıyor.
Tel Aviv Üniversitesi Moşe Dayan Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi’nden Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak’ın görüşlerine de yer verilen haberde, ‘Yeni Orta Doğu’nun jeopolitiğinin Türkiye’nin konumunu etkilediği’ ifade ediliyor.
Gazete, Yanarocak’ın şu değerlendirmesine yer veriyor:
‘Türkiye, İsrail’in İran’ı zayıflatmasından faydalanıyor. İran ve Türkiye tarihsel olarak rakip konumda. Türkler bunu kabul etmese de, son savaşın sonuçlarından, yani İran’ın yaşadığı aşağılanmadan gerçekten yararlanıyorlar.
İran’ın bu durumu sonrasında Türkiye, kendisini Orta Doğu’daki tek Müslüman güç olarak tanımlayabilir. Orta Doğu’daki bölgesel güçler arasında kimleri görüyoruz? Sadece İsrail ve Türkiye.’
Gazete, ‘Bu bağlamda Suriye’nin, İsrail ile Türkiye arasında beklenen çatışmanın merkez üssü haline geldiğini’ ekliyor.
Muhabir: Yılmaz Polat