Visa, UNDP ve Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü “Dijitalde Güvendeyim” projesi ile bireylerin ve küçük işletmelerin dijital dolandırıcılığa karşı bilinçlenmelerini ve koruyucu bilgilere erişimlerini sağlamayı hedefliyor.
Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte dolandırıcılık teknikleri de çeşitleniyor. Özellikle sosyal mühendislik saldırıları, bireyler üzerinde giderek artan bir etki yaratmaya devam ediyor.
DİJİTAL DOLANDIRICILIĞA KARŞI FARKINDALIK PROJESİ BAŞLADI
Visa, Türkiye’de dijitalleşmenin artmasıyla birlikte yükselen dolandırıcılık yöntemlerine karşı farkındalığı artırmak amacıyla “Dijitalde Güvendeyim” projesini hayata geçirdi. Proje, UNDP ve Habitat Derneği iş birliği ile yürütülmekte olup, ilk aşamada Türkiye genelinde çevrim içi ve yüz yüze eğitimlerle 2 bin kişiye ulaşılması planlanıyor.
TOPLUMSAL ETKİYE ODAKLI BİR GİRİŞİM
Dijital dolandırıcılık, her yaştan, eğitim seviyesinden ve sosyoekonomik durumdan bireyleri etkileyen küresel bir sorun haline gelmiş durumda. Bu durum, mikro ve küçük işletmeler için de önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Dolandırıcılığın yalnızca maddi değil, duygusal açıdan da ciddi etkileri olduğuna dikkat çekilmektedir.
DİJİTAL EKOSİSTEMDE GÜVENLİK ÖNE ÇIKIYOR
Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, “Visa olarak güvenliği her zaman öncelikli hedefimiz olarak alıyoruz. Güvenlik, Visa’nın en önemli gücü ve bu gücümüzü siber suçlulara karşı kullanıyoruz. Dünya genelinde dolandırıcılıkla mücadele ve ağ güvenliğini artırmak için 12 milyar dolardan fazla yatırım yaptık,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
SAHA UYGULAMALARI VE BİLGİLENDİRME EĞİTİMLERİ
Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu, proje kapsamında eğitim ve uygulama sürecinde aktif rol aldıklarını belirtti. Eğitimler, atölyeler, animasyonlar, podcastler ve bilgilendirme kampanyaları aracılığıyla bireylerin dijital dünyada karşılaşabileceği riskleri tanımalarını ve güvenli kalma yollarını öğrenmelerini sağlamayı amaçlıyor.
DİJİTAL GÜVENLİK İNSANİ GELİŞMEYİ DESTEKLİYOR
UNDP Türkiye, Programdan Sorumlu Mukim Temsilci Yardımcısı Mustafa Ali Yurdupak, güvenli dijital ortamların bireylerin bilgi edinme ve beceri geliştirme süreçlerini desteklediğini ifade etti. Projenin, toplumsal dayanıklılığı artırarak krizlere karşı direnci güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı.
DOLANDIRICILAR YENİ YÖNTEMLER GELİŞTİRİYOR
Ödeme teknolojileri ve kimlik doğrulama yöntemleri her geçen gün daha güvenli hale gelse de dolandırıcılar, doğrudan tüketicileri hedef alarak yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyor. Visa’nın hazırladığı Avrupa Ödeme Raporu da bu konuda dikkat çekici bulgular sunuyor.
RİSK GRUPLARI BELİRLENDİ, EĞİTİMLER HAZIRLANDI
Gerçekleştirilen araştırmaların bulgularına dayanarak, projenin en riskli grupları tespit edildi. Bireyler, 18-50 yaş arası ve 50 yaş üstü olarak iki ayrı segmentte değerlendirildi; ayrıca küçük işletmeler de projenin öncelikli hedef kitlesi arasında yer aldı.
UYGULAMALI VE ETKİLEŞİMLİ EĞİTİM İÇERİĞİ
Eğitim içerikleri, gerçek yaşam deneyimlerine dayanarak hazırlandı. Katılımcı odaklı ve etkileşimli bir şekilde tasarlanan eğitimlerde; şifre ve veri güvenliği, kimlik koruma yöntemleri, dolandırıcılık türleri ve korunma yolları kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Ayrıca, akraba ve kamu görevlisi kılığına girerek gerçekleştirilen dolandırıcılıklar ile yapay zekâ tabanlı saldırı türleri vaka temelli örneklerle aktarılacak.