Köy Enstitüleri’nin kurucularından İsmail Hakkı Tonguç’un 65. ölüm yıl dönümü vesilesiyle Cebeci Asri Mezarlığı’nda bir anma töreni gerçekleştirildi. Tören, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla yapıldı.
Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, eğitim uzmanı Ali Taştan, İsmail Hakkı Tonguç’un özgeçmişini katılımcılara aktardı.
Törende söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, büyük bir eğitimcinin anısında bir araya geldiklerini belirterek, Tonguç’u 65 yıl sonra saygıyla anmanın önemine vurgu yaptı.
Özçağdaş, eğitimde iki farklı yaklaşımın bulunduğunu ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk 25 yılında gerçekleştirilen devrimlerin ülkenin dört bir yanına yayıldığını ve önemli bir ilerleme kaydedildiğini dile getirdi.
“GERİYE DOĞRU GELMİŞ OLDUĞUMUZ BİR SİSTEM VAR”
İki çeyrek yüzyıl boyunca sürekli taviz verilen bir dönemin yaşandığını anlatan Özçağdaş, bu süreçte yaşanan gerilemeleri de aktardı. Özçağdaş, “Dördüncü çeyrek yüzyıl, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ülkeyi yönettiği bir dönemdir. Bugün, bu sürecin en karanlık günlerinden birini yaşıyoruz. Ancak cumhuriyetçiler, 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığında çok daha zor koşullarda bir ülke ile karşılaşmışlardı. O dönemde işgal altında olan, okulsuz on binlerce köyü barındıran bir ülke vardı. Akıl, bilim, felsefe ve sanat ile bu zorlukların üstesinden geldiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve silah arkadaşlarının bize bıraktığı değerli bir miras var. Tonguç, ‘Eski okulla yeni okul arasındaki kavgadır’ der. Eski okul, yararından çok zarara neden olan bir sistemdi. Bugün Türkiye, yine benzer bir eğitim yapısı içerisindedir; özel okullar, imam hatip okulları ve devlet okulları mevcuttur. Geriye doğru gelmiş olduğumuz bir sistem var.” şeklinde konuştu.
Özçağdaş, “Her okulun kapısında bir güvenlik görevlisi olmaması akıl alır gibi değil” diyerek eğitimdeki güvenlik sorunlarına da değindi. “Hükümet, bu ülkenin kamu kaynaklarını korumak için bir gecede 55 milyar dolar harcayabilirken, yoksul çocuklar için gereken yardımları yapmamaktadır. Geçtiğimiz hafta bir öğretmenin okulda hayatını kaybetmesi, bu durumu gözler önüne seriyor. Kaynaklar bu şekilde kötü kullanıldığında halkın buna itiraz etmemesi beklenemez. Bunun cevabını ise Recep Tayyip Erdoğan verir: ‘Bana dindar, kindar, itaatkar, kanaatkar nesiller lazım’ ifadesiyle… Bu tür bir yaklaşım, güçlü bir yurttaşlık anlayışını kabul ettiremez.” dedi.
Özçağdaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller isterim” sözlerini hatırlatarak, bu mücadelenin devam ettiğini vurguladı. “Bu kavga 23 yıl değil, 323 yıl da sürecek. Ancak kısa süre içerisinde İsmail Hakkı Tonguç ve onun gibi düşünenlerin, yoksul çocuklar için yeni bir eğitim sistemini inşa edeceğini biliyorum.” ifadelerini kullandı.
Özçağdaş, “Bu yoksul halkın kaynakları, halk için kullanılmalıdır. Yolumuz uzun olabilir ama bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından daha zor koşullarda değiliz. Tonguç, bu sorunların bir kısmının yarı aydın, yarı münevverlerden kaynaklandığını belirtmiştir. Eğitim sisteminin laik, bilimsel, nitelikli, kamusal, parasız ve eşit olmasını sağlayacağız. Hazırlamakta olduğumuz eğitim programı da bunun içindir.” diyerek sözlerini tamamladı.
Törende, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Genel Başkanı Işık Kansu, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Genel Başkanı Erdal Atıcı, eski CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı, Eğitim İş Sendikası’nın ilk Genel Başkanı Niyazi Altunya, Sendikanın Genel Sekreteri Seher Ergin, Eğitim Gücü Sendikası Genel Başkanı İsmail Akdağ, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Ankara Şube Başkanı Ahmet Tan ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Ders Belgeliği Atölyesi’nden Ezgi Kaplan da birer konuşma yaparak anma etkinliğine katkıda bulundular.