Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına dair ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari işlemler hesabı, piyasa beklentileri ile örtüşerek, Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Nisan ayında altın ve enerji dışı cari işlemler hesabı 1 milyar 938 milyon dolar açık verirken, aynı dönemde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 9 milyar 891 milyon dolar olarak belirlendi.
‘DIŞ DENGEDE BÜYÜK SIKINTI YOK, REZERV KAYBI TARİHİ DÜZEYDE’
Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda ödemeler dengesi verilerine dikkat çekerek, “Nisan ayında tarihin en sert rezerv kaybını yaşadık” ifadelerini kullandı. Kara, dış açığın artışına dair, “Nisan’da dış açıktaki zıplama sizi yanıltmasın. Muhtemelen gümrük tarifeleri gelmeden önce önden yüklemeli talep oluştu, geçici bayram etkisi de söz konusu. Dış dengede bu aşamada büyük bir sorun görünmüyor. Jeopolitik riskler artarak devam ederse durum değişebilir” şeklinde yorumda bulundu.
‘CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ DIŞ TİCARET KALEMLERİNDEN GELDİ’
Ekonomist Dr. Burcu Aydın, cari dengenin yılbaşından bu yana önemli bir açık verdiğini belirterek, “Cari açık nisan ayında 7,9 milyar dolar, yılbaşından bu yana ise toplamda 20,3 milyar dolara ulaştı. Bu artış, dış ticaret kaynaklı. (Nisanda 9,9 milyar dolar, yılbaşından bu yana 25,8 milyar dolar) İç talepteki daralma ve Ocak-Nisan dönemindeki düşük petrol fiyatlarına rağmen, reel kurun etkisi baskın çıktı” değerlendirmesini yaptı.
‘İKİNCİ ÇEYREĞİN SONUNA KADAR YÜKSELİŞ SÜREBİLİR’
Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, yıllık cari açıkta süregelen artışa dikkat çekerek, “Yıllık cari açıkta geçen yılın son çeyreğinden bu yana bir yükseliş var. Bu yılın ikinci çeyrek sonuna kadar devam edebilir. Nisan sonu 15,8 milyar dolar olan 12 aylık cari açık, haziran sonunda 20 milyar dolara yaklaşabilir. Ancak, petrol fiyatlarında kalıcı bir şok yaşanmadığı sürece bu seviyelerde kalabilir” ifadelerini kullandı.
‘REKOR AÇIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ’
Prof. Dr. Serap Durusoy, cari açık verilerinin beklentilerin aksine gerçekleştiğini belirterek, “Sayın Şimşek, önceki günlerde uyguladığımız programla 2025 yılında ve sonraki yıllarda cari açık değil, cari fazla konuşulacağını ifade etmişti. Ancak TCMB’nin Nisan ayı ödemeler dengesi verilerine göre cari dengede son iki yılın en yüksek aylık açığı ile karşı karşıya olduğumuz görüldü” şeklinde konuştu.
‘PETROL FİYATLARI YENİ REKORLARI GETİREBİLİR’
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, gelişmeleri değerlendirerek, “Ödemeler dengesindeki olumsuz sinyaller artıyor. Cari açık, nisanda 7,9 milyar dolarla Şubat 2023’ten bu yana en yüksek düzeye çıktı. Altın ve enerji hariç cari denge ise 1,9 milyar dolar açık veriyor. Bu tutar, Nisan 2020’den sonraki dönemin, yani son beş yılın en yüksek açığı. Eğer İsrail-İran savaşı petrol fiyatlarının artmasına neden olursa, cari açığın yeni rekorlar kırması kaçınılmaz” şeklinde yorumda bulundu.