Melisa AY
Yaklaşık 3 milyon kişiyi etkileyen 600 bini aşkın işçi ve aileleri, Kamu Çerçeve Protokolü’nün (KÇP) görüşmelerinin başlamasını beklerken sefalet koşullarıyla yüzleşmek zorunda kaldı.
Kamu işçilerini ilgilendiren KÇP görüşmeleri çerçevesinde, hükümeti temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından ilk zam teklifini açıkladı. TÜHİS, işçi temsilcilerinin önerisinden tam 107 gün sonra, tartışmalı bir teklif sunarak dikkatleri üzerine çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in onayını bekleyen işçilere yapılan zam teklifi, yaşam standartlarının çok altında kaldı.
TÜHİS’in önerisi doğrultusunda, 2025 yılının ilk yarısında kamu işçilerine yüzde 16 oranında zam yapılması öngörülüyor. İkinci yarıda ise bu oran yüzde 8 olarak belirlendi. 2026 içinse, ilk altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda ise yüzde 5 zam teklifi sunuldu.
Öte yandan, Türk-İş ve Hak-İş’in Şubat ayında sunduğu öneri, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi, ilk altı ay için yüzde 50 ve diğer altı aylık dönemler için ise yüzde 25 zam yapılması ve bunun üzerine yüzde 10 refah payı verilmesi şeklindeydi. Ancak TÜHİS, sendikaların önerisinin üçte birinden daha az bir artış teklif etmiş oldu.
Tez-Koop-İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, BirGün’e verdiği demeçte, iktidarın önerisine tepki göstererek, “Salı günü Çalışma Bakanlığı ile görüşeceğiz. Bu rakamların kabul edilemez olduğunu onlara da ileteceğiz. Önümüzdeki hafta Ankara’da geniş katılımlı eylemlerimize başlayacağız” ifadelerini kullandı. Bozkurt, teklifteki düşük zam oranlarına dair, “Bu rakamlarla bu TİS’in imzalanması mümkün mü? Bunu kimin aklı alır? Eğitim, sağlık ve gıda harcamaları ile işçilerin ve memurların yaşadığı sıkıntılardan hiç mi haberdar değiller? Bu emekçiler ülkeyi bu hale getirmedi. Ekonomiyi bu durumdan kurtaracak olanlar sorumluluk almalı” şeklinde konuştu.
İŞÇİYİ SICAK BİR YAZ BEKLİYOR
Teklifin sunulmasının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, önerilen zammın yetersiz olduğunu belirterek, “Toplu sözleşmeler konusunda bizi sıcak bir yaz bekliyor” dedi. Atalay, Çarşamba günü sendikalarla birlikte Ankara’da 3-4 bin kişi ile Maliye Bakanlığı’na gideceklerini ve sözleşme görüşmelerinde bu miktarın yetersiz olduğunu ifade edeceklerini belirtti. Ayrıca, 25 Haziran’da veya ay sonunda grev kararı alınabileceğini vurguladı.
∗∗∗
KAMU EMEKÇİSİ BİRLEŞMELİ
Kamu emekçilerinin bir diğer gündemi ise 8’inci dönem toplu iş sözleşmesi. KESK, bu süreçle ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz ile Genel Sekreter Sevgi Yılmaz katıldı. Koçak, “Bu karanlık tablodan çıkış yolu, yetkinin asıl sahipleri olan kamu emekçileri ve emeklilerinin ortak sorunları için bir araya gelmesinden geçmektedir. Hak verilmez, mücadele ile alınır” dedi. Koçak, her kesimden emekçileri ve emeklileri, hak gasplarına karşı birlikte mücadele etmeye davet etti.