Her yıl Urfa ve Diyarbakır gibi şehirlerden aileleriyle yola çıkan tarım işçileri, yaz aylarında kiraz, vişne, elma, şeftali ve fındık hasatlarında çalışarak borçlarını kapatmakta ve kış için geçimlerini sağlamaktadırlar. Ancak bu yıl zirai don olayı, bu işçileri de üreticiler kadar olumsuz etkiledi. Afyonkarahisar’ın Çay ve Sultandağı ile Konya’nın Akşehir ilçelerini kapsayan bölgede, genellikle 65 bin ton civarında kiraz üretimi yapılırken, bu yıl sadece 5 bin ton üretim tahmin ediliyor. Vişne dahil olmak üzere, 100 bin tonun üzerinde kırmızı meyve üretiminin bulunduğu bu bölgede yaşanan bu durum, uzak illerden gelen tarım işçilerini de mağdur etti.
Urfa’dan Sultandağı ilçesine bağlı Yeşilçiftlik beldesine her yıl işçi getiren Salih Dağ, uzun yıllar pamuk işçiliği yaptığını ifade ederek, pamuk üretimindeki düşüş nedeniyle Hatay’dan iç kesimlere yöneldiklerini aktardı. Yaklaşık 20 yıldır Urfa’dan işçilerle birlikte yola çıktıklarını ve öncelikle Konya’da pancar çapasına gittiklerini belirten Dağ, “Daha sonra Afyon’a kiraza gidiyorduk. Yaz aylarında ailemizle birlikte çadırlarda kalarak bahçelerde çalışıyor, kış için para biriktiriyorduk. Sadece bin 300 kişi getiriyordum. Haziranda kiraza geliyorduk, temmuzda vişneyi bitirince Karadeniz’e fındığa geçiyorduk. Okullar açılana kadar Karadeniz’de çalışıyorduk.” dedi.
Dağ, “Şu anda pancar çapasındayız, ancak geri döneceğiz. Gidecek başka bir yerimiz yok. Kiraz, vişne, elma, kayısı ve fındık yok. Fıstık da büyük zarar gördü. Ortada kaldık. Herkes kışın borç yaptı ve yazın kazandığıyla bu borçları ödemeyi planlıyordu. Çocuğunu evlendirenler yazın ödeyecekti. Şimdi kışı nasıl geçireceğiz bilmiyoruz.” şeklinde endişelerini dile getirdi.