ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği ile imzaladığı yeni ticaret anlaşması, kıtanın dört bir yanında ciddi tepkilere yol açtı. The Telegraph’ın haberine göre, Fransa Başbakanı François Bayrou, bu anlaşmayı “Avrupa için karanlık bir gün” olarak tanımladı.
Bayrou, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Değerlerini savunmak ve çıkarlarını korumak amacıyla birleşmiş özgür halkların ittifakının boyun eğmeye karar verdiği karanlık bir gün” sözlerini kullandı.
Anlaşmanın detayları doğrultusunda, ABD Avrupa’dan ithal edilen tüm ürünlere yüzde 15 oranında sabit bir gümrük vergisi uygulayacak. Ancak bazı ürünler bu vergi uygulamasının dışında bırakıldı.
Aynı zamanda İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile gerçekleştirilen benzer bir anlaşmada, İngiliz ihracatına uygulanacak gümrük vergisi ise yalnızca yüzde 10 olarak belirlendi. Bu durum, Avrupa kamuoyunda ‘Britanya’dan daha kötü bir anlaşma’ yorumlarına yol açtı.
MACARİSTAN’DAN VON DER LEYEN’E AĞIR SÖZLER
Anlaşmanın ardından yalnızca Fransız lider değil, diğer Avrupa siyasetçileri de tepkilerini dile getirdi. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i hedef alarak, onun “ABD Başkanı Trump tarafından kahvaltıda yutulduğunu” ifade etti ve von der Leyen’i etkisiz olmakla suçladı.
Avrupa Parlamentosu’nun ABD ilişkileri komitesinin başkanı olan İtalyan sosyal demokrat Brando Benifei ise, “İngiltere’den daha kötü şartlar elde etmiş gibi görünüyoruz. Bu iyi bir başlangıç değil. Gerçekte ne elde ettiğimizi anlamak için detaylara bakmamız gerek” şeklinde bir açıklama yaptı.
İngiltere’de ise hükümet kanadı, anlaşmadan memnun. İş Dünyasından Sorumlu Bakan Jonathan Reynolds, İngiltere’nin daha iyi şartlarda anlaşma yapmasının temel sebebinin Brexit olduğunu savundu. Reynolds, “Aradaki farkın nedeni Brexit, bundan hiç şüphem yok” dedi.