Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ülkemizin bereketini kaçırıp milletimizi fakirliğe mahkûm eden, her kararı tek adamın ağzından çıkacak söze bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni muhakkak değiştireceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İmamoğlu, “Halkın tamamının seçtiği tek organ olan TBMM’yi siyasetin merkezine yerleştirebilmek ve yargıyı yürütmenin tasallutundan kurtarabilmek için ne yapacak ne edecek bu sistemden kurtulacağız. TBMM’de anayasayı değiştirecek bir büyük uzlaşma sağlayıp parlamenter sisteme döneceğiz.” ifadelerini kullandı.
CHP’li İmamoğlu, ayrıca şunları kaydetti:
“Parlamenter sisteme dönene kadar boş durmayacak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni demokratikleştirecek reformlar yapacağız. Cumhurbaşkanlığı yetkilerini kullanmak, Meclis’te yasal düzenleme yapmak ya da anayasal değişikliğe gitmek, hangisiyle yapabiliyorsak o yolla, yürütmenin yetkilerini sınırlandıracak, yasamayı güçlendirecek ve yargıyı bağımsız kılacağız.”
İmamoğlu, öncelikle Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışan kurulları kaldıracaklarını ve bu kurullarca yürütülen yetki ve görevlerin ilgili bakanlıklara devredileceğini belirtti. Halk tarafından seçilmiş milletvekilleri arasından belirlenecek bakanların yetkili ve söz sahibi olacağını vurguladı.
Ayrıca, yürütmenin vesayeti altına girmiş olan ve dengeleme ile denetleme gücünden yoksun kalan Meclis’e itibarını yeniden kazandıracaklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde kaldırılan veya etkisiz hale getirilen genel görüşme, soru, meclis araştırması ve gensoru gibi denetim araçlarını geri getireceklerini ya da işlevsel hale getireceklerini ifade etti. TBMM’nin bütçe hakkını güçlendireceklerini de ekledi.
Torba kanun uygulamalarını kaldıracaklarını, temel kanun uygulamalarını amacına uygun hale getirerek kötüye kullanımına son vereceklerini belirten İmamoğlu, yasama süreçlerine sivil toplum ve akademinin desteğini artıracaklarını da sözlerine ekledi.
TBMM komisyonlarının uzman kapasitesini artıracak, milletvekillerinin yasama ve denetim faaliyetlerini etkinleştirecek ve komisyonların sivil toplum kuruluşları ile akademiyle işbirliği içinde çalışmasını sağlayacaklarını ifade etti.