Suç örgütü kurma suçlamasıyla gözaltına alınan Aziz İhsan Aktaş, CHP’li belediyelere yönelik gerçekleştirilen operasyonların merkezinde yer alıyordu. Aktaş’ın verdiği ifadeler, çeşitli belediye başkanları ve üst düzey yetkililerin tutuklanmasına yol açmıştı. Ancak Aktaş’ın kardeşinin dolandırıcı olduğu ortaya çıktı.
Diyarbakır TEDAŞ Bölge Müdürlüğü’nde avukat olarak görev yapan Melek Kara’nın (42), 2019-2021 yılları arasında sahte belgelerle 32 ayrı işlem yaparak kurumdan 4 milyon liranın üzerinde vurgun yaptığı tespit edildi. Güncel enflasyon oranları göz önüne alındığında bu miktarın yaklaşık 40 milyon lira değerinde olduğu ifade ediliyor.
BORÇ ÖDEMESİ ÇIKARDI
TEDAŞ ile ilişiği kesilen ve iş akdi feshedilen Kara hakkında kurum tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Cumhuriyet Başsavcılığı, “Resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.
Sahte belgelerle oluşturulan birçok icra dosyasının UYAP üzerinden sorgulaması yapıldığında sistemde kayıtlı dosyaların bulunmadığı belirlendi. Hayal ürünü belgelerle TEDAŞ’a borç ödemesi çıkarıldığı anlaşıldı. Kara, TEDAŞ müfettişleri tarafından tespit edilen 32 usulsüz işlem ile kurumu 2019 yılında 2.337.748,99 lira ve 1.671.806,09 lira dolandırdı.
YEĞENİNİ BİLE KULLANMIŞ
Melek Kara, mahkeme kararları ve icra emirlerinin sahte versiyonlarını düzenleyerek bu belgeleri kuruma ödeme emri olarak sundu. Paranın aktarıldığı hesaplardan birinin, Melek Kara’nın yeğeni Ferhat Aktaş’a, diğerinin ise evinde çocuk bakıcısı olarak çalışan Gülistan Ayaz’a ait olduğu belirlendi.
Avukat Kara’nın sahte ödeme emirlerinin altında, kendisiyle birlikte çalışan Gülistan Ayaz, yeğeni Ferhat Aktaş ve alışveriş yaptığı kuyumcu Ahmet Yüksel’i avukat olarak gösterdiği de tespit edildi. Paraların bu kişilerin hesaplarına aktarıldıktan sonra Melek Kara’nın hesabına gönderildiği belirlendi.
Bakıcısı ve yeğeni ayrıntıları anlattı
Melek Kara, sahte belgelerde icra ödeme emirlerinin tahsili için yakınlarını da kullanmış. Yeğeni Ferhat Aktaş, hesabına 3 farklı havale aldığını ve Melek Kara’nın kendisine birikmiş maaş ödemesi olduğunu söylediğini aktardı. Ferhat Aktaş, parayı aldıktan bir gün sonra halasına geri gönderdiğini belirtti. Daha sonra yine benzer bir durumla karşılaştığını ifade etti.
Kara’nın çocuğuna bakıcılık yapan Gülistan Ayaz ise, Melek Kara’nın kendisinden hesabını istediğini ve bu hesabı kullanarak yatırım yapacağını söylediğini belirtti. Ayaz, Melek Kara’nın iyi niyetine güvenerek kartını verdiğini ifade etti.
‘Eşim varlıklı aileden geliyor, hamile olmasa boşanacaktım’
Melek Kara’nın eşi Hakan Kara, TEDAŞ 10. Bölge Müdürlüğü’nde dava takip sorumlusu olarak görev yaptığını ve soruşturma nedeniyle Adana’ya gönderildiğini aktardı. Hakan Kara, eşinin varlıklı bir aileden geldiğini ve kendisinin bu tür bir suça neden kalkıştığını anlamadığını söyledi. Olayların ortaya çıkmasının ardından eşinden boşanma kararı aldığını, ancak hamile olduğu için bu kararı ertelediğini belirtti.
İtiraf etti, ‘pişmanım’ deyip serbest kaldı
Mahkemede ifade veren Melek Kara, suçlamaları kabul etti. İlk evliliğinden olan çocuğu için yatırım yapmak amacıyla usulsüzlük yaptığını, bu süreçte bakıcısı Gülistan Ayaz’ın hesabını kullandığını itiraf etti. Kara, birçok kişiyi de bu duruma dahil ettiğini ve pişman olduğunu açıkladı.
‘UTANIYORUM’
Kurum zararını karşıladığı iddialarına yanıt veren Melek Kara, “30 usulsüz işlemi yaptığımı kabul ediyorum. Bu işlemler, benim avukatlığını yaptığım dosyalardı. TEDAŞ’ın maaşlı avukatıydım. Hesaba yatan paraları bu kişilerden alıyordum” dedi.
Kara, TEDAŞ’a 4 milyon TL’nin üzerinde ödeme yaptığını belirtti. Tüm hesaplarına bloke konulduğunu ve yaptığı eylemlerden dolayı pişmanlık duyduğunu ifade etti.
Parayı kuyumcuya yollayıp altın almış
Melek Kara’nın sahte belgelerde avukat olarak gösterdiği kuyumcu Ahmet Yüksel’in hesabına havale edilen paralarla altın alındığı belirlendi. Kamu zararını iki parça halinde ödeyen avukatın ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı. Ancak banka hesaplarındaki bloke hala devam ediyor. Mahkeme, zararın tamamının karşılanması için 3 mali müşavirden bilirkişi raporu talep etti.