Adalet Bakanı Tunç, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında gündeme dair çok sayıda konuya değindi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklanarak görevden uzaklaştırılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ile ilgili gelişmeleri de değerlendirdi.
Çalık’ın sağlık sorunlarına rağmen tutuklu kalmasıyla ilgili bir soruya Tunç, “Tetkiklerin ardından Adli Tıp yeni bir rapor düzenleyecek ve bu doğrultuda yargı makamları gereken kararları alacaklardır” şeklinde yanıt verdi.
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Turhan Çömez’in, Murat Çalık’a İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından verilen raporun Adli Tıp Kurumu tarafından tahrif edildiği yönündeki açıklamasına tepki gösteren Tunç, “Bazı kişiler maalesef yalancılık hastalığına tutulmuş diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Söz konusu iddialara karşı çıkan Tunç, “Adli Tıp tarafından muayene edildi. Şu anda İzmir Şehir Hastanesi’nde tetkikleri sürüyor. İzolasyonlu bir odada kalmakta. Bu kapsamda Adli Tıp’ın istediği tetkikler devam etmekte. Tüm süreçlerin ardından Adli Tıp yeni bir rapor sunacak ve yargı makamları gerekli kararları alacaklardır” dedi.
AYŞE TOKYAZ CİNAYETİ DAVASI
İstanbul Eyüpsultan’da ihraç polis memuru Cemil Koç tarafından öldürülen Ayşe Tokyaz ile ilgili soruşturmada, şu ana kadar yedi kişinin tutuklandığını ve bir kişinin firarda olduğunu belirtti Tunç.
‘SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK’
Çocuk yargılamalarıyla ilgili yeni bir yargı paketini önümüzdeki günlerde milletvekillerine sunacaklarını ifade eden Tunç, devam eden Minguzzi davasına ilişkin de bilgilendirmelerde bulundu.
Tunç, “Yargımız gerekli soruşturmayı başlattı. Şu anda 18 yaşından küçük dört kişiyle ilgili dava, İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Bu dört kişi 14-18 yaş aralığında ve yargılanmaları devam ediyor. Süreci yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
Aile ile yapılan görüşmelerde ceza adaleti sisteminde yapılabilecekler üzerinde durulduğunu belirten Tunç, ailenin başka annelerin benzer acılar yaşamaması ve etkin bir soruşturma yapılması adına önerilerde bulunduğunu aktardı.
Özellikle çocuk yaşta, hem suç mağduru hem de suça sürüklenen çocuklarla ilgili ceza adaleti sistemindeki caydırıcılığı ve mağdur çocukların korunmasını amaçlayan soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarında yapılması gerekenleri değerlendirdiklerini söyledi.
Bildiğiniz gibi, Ceza Kanunu’na göre 12 yaşın altındaki çocukların ceza sorumluluğu bulunmamaktadır. 12-15 yaş arası çocuklar için adli tıp raporuna bağlı olarak sınırlı sorumluluk söz konusudur ve cezada indirim uygulanmaktadır. 15-18 yaş aralığında ise adli değerlendirme yapılmakta ve cezai sorumluluk olmakla birlikte belli oranda indirim uygulanmaktadır.