ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi beklenen yüksek gümrük vergileri öncesinde ticaret anlaşmalarının zamanlamasından ziyade kalitesine daha fazla önem verdiklerini ifade etti. Bessent, “Anlaşma yapmak için acele etmeyeceğiz,” ifadesini kullandı.
TRUMP YÖNETİMİNİN TİCARET POLİTİKASI
Bessent, Başkan Donald Trump’ın planlarını yakından takip edeceklerini belirtti. “Eğer 1 Ağustos tarifelerine geri dönersek, daha yüksek tarife seviyelerinin ülkeleri daha iyi anlaşmalar yapmaya zorlayacağına inanıyorum,” diye ekledi.
Trump yönetimi, birçok ticaret ortağına karşı başlattığı ticaret savaşıyla küresel ekonomide dalgalanmalara neden oldu; ancak beklenen ticaret anlaşmalarını gerçekleştirmekte zorluklar yaşadı. Hindistan, Avrupa Birliği, Japonya ve diğer ülkelerle yürütülen müzakereler, beklentilerin altında kaldı.
BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMALAR
Beyaz Saray Basın Sekreteri Karoline Leavitt, Trump’ın Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile gerçekleştireceği görüşmede ticaret konusunun gündeme gelebileceğini söyledi. Leavitt, yönetimin 1 Ağustos öncesi daha fazla ticaret anlaşması duyurabileceği veya gümrük vergisi oranlarıyla ilgili ülkeleri bilgilendiren mektuplar gönderebileceğini belirtti.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN KARŞI ÖNLEMLERİ
Bu açıklamalar, Avrupa Birliği diplomatlarının Washington ile kabul edilebilir bir ticaret anlaşması ihtimalinin azalması nedeniyle ABD’ye karşı yeni karşı önlemler arayışına girdiği bir dönemde geldi. Diplomatik kaynaklar, Almanya ve diğer AB üyesi ülkelerin ABD’ye yönelik yaptırımları artırmak için “zorlama karşıtı” tedbirler üzerinde düşündüğünü ifade etti.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, “Gümrük vergilerinin seviyesine ilişkin müzakereler şu anda oldukça yoğun bir şekilde devam ediyor. Amerikalıların simetrik bir tarife düzenlemesini kabul etmeye istekli olmadıkları oldukça açık,” dedi.
ÇİN VE RUSYA İLE İLİŞKİLER
Bessent, Çin ile ilişkiler hakkında, “Çok yakın zamanda görüşmeler olacağını düşünüyorum. Ticaret iyi bir noktada ve artık başka konuları da konuşabiliriz. Çinliler, yaptırım uygulanan İran ve Rus petrolünün büyük alıcıları,” şeklinde konuştu. Ayrıca, Çin’in imalat sektöründeki kapasite fazlalığının uzun süredir ABD’nin eleştirilerine konu olduğunu vurguladı.
Bessent, Rusya’ya uygulanan ikincil gümrük vergileri konusunda Avrupa’nın ABD’yi takip etmesinin beklendiğini de ifade etti.
JAPONYA VE HİNDİSTAN’DA TİCARET MÜZAKERELERİ
Japonya’nın gümrük tarifeleri başmüzakerecisi Ryosei Akazawa, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın koalisyonunun seçimlerde yaşadığı yenilginin ardından Washington’da yoğun ticaret görüşmeleri yürütüyor. Öte yandan, Hintli müzakereciler ise 1 Ağustos son tarihine kadar geçici bir anlaşma imkânının zor göründüğünü belirtiyor.