TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, terör örgütü PKK’nın sembolik silah bırakma töreninin ardından, bu süreçle ilgili bir yol haritası belirleyecek komisyonun kurulmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Son iki haftada MİT Başkanı İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TBMM’de temsil edilmeyen partilerin genel başkanlarıyla bir araya gelen Kurtulmuş, geçtiğimiz cuma günü TBMM’de grup başkanvekilleriyle bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirmişti.
Toplantıya katılan AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, Kurtulmuş’un TBMM’deki grubu bulunan partilerin genel başkanlarını ziyaret edeceğini de belirtti. Bu kapsamda yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi TBMM’deki makamında ziyaret etmesi planlanıyor.
EN SON MAYIS AYINDA ZİYARET ETMİŞTİ
Kurtulmuş’un, komisyon kurulmasını ilk öneren Devlet Bahçeli’ye sürecin mevcut durumu hakkında bilgi vermesi bekleniyor. Süreç içinde Numan Kurtulmuş, 28 Mayıs 2025 tarihinde Bahçeli’yi TBMM’deki makamında ziyaret etmişti.
Ziyaret sonrası Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” sürecine dair görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Bahçeli’ye sürece katkılarından dolayı teşekkür etti. Kurtulmuş, Türkiye’nin 100 yıllık cumhuriyet tarihinin önemli bir kısmının terörle meşgul olduğunu ve bu tehdidin tarihin çöplüğüne atılması gerektiğini vurguladı. TBMM’nin bu konuda sorumluluğu olduğunu belirterek tüm siyasi partileri bu sorumluluğa ortak olmaya davet etti.
KOMİSYONU İLK BAHÇELİ ÖNERMİŞTİ
Öte yandan, Devlet Bahçeli, PKK’nın silah bırakma ve fesih kararının ardından 18 Mayıs’ta bir açıklama yaparak, 7 maddelik önerilerde bulunmuştu.
Açıklamasında “Barış tek kanatlı kuş değildir. Kaldı ki tek kanatla havalanmak mümkün değildir. İkinci kanadın takılarak uçuşun sağlanabilmesi, milletimizin özverisine, özgüvenine, alicenaplığına, metanetine, duasına ve sahiplenmesine bağlıdır” ifadelerine yer veren Bahçeli, “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” kurulması yönünde çağrıda bulundu.
Bahçeli, komisyonun geniş katılımlı ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi amacıyla 100 üyeden oluşmasını önerdi. TBMM’de temsil edilen her siyasi partinin en az bir üye ile temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, ayrıca komisyonda çalışacak uzman kişilerin görevlendirilmesi, komisyonun kendi çalışma usul ve esaslarını belirlemesi, TBMM Başkanı’nın komisyona başkanlık etmesi ve alınan kararların milletvekilleri tarafından ilgili komisyonlara sunulması gerektiğini belirtti.
KURTULMUŞ’UN LİDERLERİ ZİYARETLERİ SÜRECEK
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, Bahçeli’nin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve DEM Parti Eş Genel Başkanlarıyla da görüşerek, komisyon kurulma süreci hakkında bilgi vermesi bekleniyor.
Kurtulmuş’un bu ziyaretlerinin ardından komisyonun bu hafta içinde kurulması ve çalışmalara başlaması öngörülüyor. Henüz kesinleşmese de komisyonun 35-40 kişiden oluşacağı, partilerin temsiliyet oranlarına göre üye sayısının belirleneceği ve yaz boyunca çalışmalarını sürdüreceği ifade ediliyor.