1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Zeytinliklere “Süper İzin” ile maden yolu açıldı!

Zeytinliklere “Süper İzin” ile maden yolu açıldı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve “Süper İzin” olarak bilinen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni 199 oya karşı 255 oyla onayladı.

AKP’nin önergesiyle teklifin 11. maddesine eklenen geçici 45. maddenin ikinci fıkrasına, “öncelik verilmek suretiyle” ifadesinden sonra “taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan” ifadesi eklendi. Maddenin dördüncü fıkrası ise şu şekilde düzenlendi:

“Bu madde kapsamında, yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması durumunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun görülen taşınmazlar veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarında kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlardan ilgili kamu iktisadi teşebbüsünce uygun görülen taşınmazlar, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63. maddesinde yer alan harca esas değerin yüzde biri üzerinden yirmi yıl süre ile doğrudan kiralanabilir. Kira süresi sonunda bakım yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi onar yıl süreyle uzatılabilir.”

BAKANLIKÇA İZİN VERİLEBİLECEK

Kanun teklifine göre, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan belirli alanlara denk gelmesi durumunda, bu alanlarda madencilik faaliyeti yürütülebilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bu izin, zeytin ağaçlarının ilgili ilçe ve il sınırları içerisinde taşınması, sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve geçici tesislerin inşa edilmesine yönelik olacak.

Her yıl, zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda madencilik faaliyeti yürütüldüğünde, bu sahaların rehabilitasyon çalışmalarını sağlamak amacıyla ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacaktır.

Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun görülen taşınmazlar, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecektir.

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ALINABİLECEK

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ön lisans veya üretim lisansı bulunan tesisler için gerekli özel mülkiyete konu taşınmazların temini amacıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030 tarihine kadar “acele kamulaştırma” kararı alınabilecektir.

Bu tarihe kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Enerji ithalatının azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması amacıyla, izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacaktır.

Zeytinliklere “Süper İzin” ile maden yolu açıldı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.