CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Malatya’da bulunan 187 dükkanın rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesi ve bu dükkanların Türkiye’nin farklı illerindeki değerli hazine arazileriyle takas edilme çabasını “büyük bir peşkeş” olarak nitelendirdi.
Bakırlıoğlu, Mayıs ayında Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilen bir yazıda, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Yaka Mahallesi’ndeki dört parselde bulunan 187 dükkanın rezerv yapı alanı ilan edilmesi talebinin yer aldığını ifade etti. Bu dükkanların Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden biri olan İŞ-KAYA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait olduğunun belirtildiğini belirtti.
Yazıdaki bilgilerin yanıltıcı olduğunu savunan Bakırlıoğlu, “Yazıda bu 187 dükkanın İŞ-KAYA adlı bir belediye iştirakine ait olduğu iddia ediliyor. Oysa İŞ-KAYA, büyük projelere imza atan özel bir şirkettir. Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir arsa üzerinde iki pazar kurmak için ihaleye çıkıldı ve İŞ-KAYA bu ihaleyi kazandı. Tamamladığı projelerle birlikte bu dört parseli, yani 187 dükkanı aldı. Bu durum, özel sektöre ait dükkanların rezerv alan olarak ilan edilerek hazine arazileriyle takas edilmeye çalışılmasını ifade ediyor” dedi.
“BURADA BİR KAMU ZARARI VAR MI, YOK MU?”
GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen değerlemeye göre, Malatya’daki 187 dükkanın rayiç bedeli 1 milyar 990 milyon 324 bin TL olarak belirlenirken, takasa konu olan 15 adet hazine arazisinin toplam satış bedeli ise 2 milyar 55 milyon TL olarak tespit edildi. Bakırlıoğlu, aradaki 65 milyon TL’lik farkın İŞ-KAYA firmasından tahsil edilmesi ve protokol imzalanmasının talep edildiğini ifade etti. “GEDAŞ’ın yaptığı bu değerlemeler ne kadar doğru? Burada kamu zararı var mı, yok mu? Bu konuda bir çalışma yaptık” diyen Bakırlıoğlu, şunları aktardı:
“Malatya’daki dükkanların GEDAŞ’a göre ortalama değeri 10 milyon lira üzerinde. Ancak yaptığımız basit bir değerlendirmede, buradaki dükkanların değerinin 7 milyon lira ile 10 milyon lira arasında değiştiğini gördük. Yani GEDAŞ’ın yaptığı değerleme burada abartılı. İŞ-KAYA’nın söz konusu dükkanlar için yaptığı değerleme, rayiç değerinin üzerinde.”
“BU PİSLİĞİ ORTADAN KALDIRSINLAR, TEMİZLESİNLER”
GEDAŞ’ın 15 parselde toplam 324 bin metrekarelik alan için 2 milyar 55 milyon lira olarak yaptığı değerleme, Bakırlıoğlu’nun yaptığı çalışmada bu arazilerin en düşük fiyatının 3 milyar 415 milyon lira olduğunu ortaya koydu. Böylece burada 1 milyar 360 milyon lira kadar bir kamu zararı olduğu tespit edildi. Bakırlıoğlu, “Kamu şirketi GEDAŞ’la bizim yaptığımız çalışma arasındaki bu büyük fark nasıl açıklanabilir? Bu duruma nasıl izin verilebilir? Bu işlemin bir an önce sonlandırılmasını talep ediyorum. Türk halkı adına bu konuda harekete geçilmesini istiyorum. Ciddi bir peşkeş mevcut. Hemen bir soruşturma başlatılmalı. SPK’nın yeniden bir değerleme yapması gerekiyor. Bağımsız kuruluşlar da benzer bir değerlendirme gerçekleştirmeli. O sonuçlar, mevcut rakamların çok daha farklı çıkabileceğini gösterebilir. Bu durumu savunanlar hakkında da mutlaka soruşturma açılmalıdır. Kamu mallarının değerinin yarıya düşürülmesi kabul edilemez. Bakan Bey’i göreve çağırıyorum; bu işlemi durdurun ve bir soruşturma başlatın. Eğer değerleme sonucunda aradaki fark büyükse, bu kamu zararına yol açan sorumlular derhal cezalandırılmalıdır. Son dönemde benzer önemli satışların ve trampaların yaşandığı ve kamunun büyük zararlar uğratıldığına dair birçok dedikodu mevcut. Bakan, bir an önce bu konuya el atmalı ve soruşturma başlatmalıdır. Bu pisliği ortadan kaldırıp, durumu temizlesinler!”