Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu.
Bu değişiklik, Avrupa Birliği (AB) mevzuatındaki güncellemeler ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirildi. Yumurtaların israfını önlemek amacıyla yapılan düzenlemeler dikkat çekiyor. Sofralık yumurtaların raf ömrünü belirten “son tüketim tarihi” ifadesi, “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak güncellendi.
Artık sofralık yumurtaların, yumurtlama tarihinden itibaren tüketiciye ulaşma süresi 21 günden 28 güne çıkarıldı. Ancak, yumurtaların yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden sonra sofralık olarak satışa sunulması mümkün olmayacak. Ekstra taze yumurtaların, yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu hale getirildi. Yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmayan, işaretlenmeyen ve paketlenmeyen yumurtalar, sadece yumurta ürünleri üretiminde kullanılabilecek.
Tebliğ’deki “Yumurta ürünü” tanımı, AB mevzuatı ile uyumlu hale getirildi. Ayrıca, yumurtanın tazeliğini belirlemeye yardımcı olan “hava boşluğu” tanımı da Tebliğ’e eklendi.
Tebliğ’de, yumurta ürünleri üretiminde kullanılacak yumurtaların, onaylı gıda işletmeleri dışındaki perakende işletmelere gönderilmesini engellemek amacıyla “B sınıfı yumurta gıda sanayisinde kullanılır” ifadesi daha net bir şekilde “B sınıfı yumurta gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır” olarak değiştirildi.
Ayrıca, “free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik” ifadesi, tüketiciler ve gıda işletmecileri için daha anlaşılır olması amacıyla “açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik” şeklinde düzenlendi.
Mevcut işletmelere, yeni düzenlemelere uyum sağlamaları için 31 Aralık 2025’e kadar geçiş süresi tanındı.
Bakanlık, güvenilir gıda arzını sağlamak amacıyla Türk Gıda Kodeksi çerçevesinde mevzuat çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.