Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 18 maddesi kabul edildi.
AK Parti tarafından sunulan önergeyle, teklifin 11’inci maddesine eklenen geçici 45’inci maddenin ikinci fıkrasına “öncelik verilmek suretiyle” ifadesinden sonra “taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan” ibaresi eklendi. Ayrıca, maddenin dördüncü fıkrası şu şekilde değiştirildi:
“Bu madde kapsamında, yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca uygun görülenler veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarında kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlardan ilgili kamu iktisadi teşebbüsünce uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63’üncü maddesinde yer alan harca esas değerin yüzde biri üzerinden yirmi yıl süre ile doğrudan kiralanabilir. Kira süresi sonunda bakım yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi onar yıl süreyle uzatılabilir.”
Kanun teklifine göre, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan belirli alanlarda gerçekleşmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik verilerek taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı gözetilerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.
Zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan bölgelerde madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, bu sahaların rehabilitasyon çalışmalarını sağlamak amacıyla ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak.
10 YIL KİRAYA VERİLEBİLECEK
Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ön lisans veya üretim lisansı bulunan tesisler için gerekli özel mülkiyete konu taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030’a kadar Kamulaştırma Kanunu çerçevesinde “acele kamulaştırma” kararı alınabilecek.
Bu tarihe kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Ayrıca, enerji ithalatının azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması amacıyla, izin, kira ve irtifak işlemlerinde mevcut olan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.
TBMM Genel Kurulu, bugün saat 14.00’de toplanmak üzere kapandı.