İki kez kanser tedavisi gören ve lenfoma şüphesiyle yakın zamanda ameliyat olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık hakkında Adli Tıp Kurumu’nun raporu gün yüzüne çıktı. Raporda, Çalık’ın tüm sağlık kontrollerinin tekrarlanması gerektiği vurgulandı.
Lenfoma şüphesiyle ameliyat edilen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a dair Adli Tıp Kurumu’nun raporu açıklandı. Kurum, Çalık’ın sağlık kontrollerinin ve gerekli tetkiklerin yeniden yapılmasını talep etti.
ATK’nın hazırladığı rapora TELE1 ulaştı.
Raporda, “Kurulumuzda yapılan muayenede son zamanlarda kilo kaybı ve iştahsızlık şikayetleri olduğu ifade eden 1972 doğumlu Mehmet Murat Çalık’ın Akut Myeloid Lösemi (AML) M4 geçmişinin bulunduğu, son kemik iliği biyopsisinde %3-4 blast oranı ve lenfoid agregat tespit edildiği, bu nedenle hematolojik malignite açısından tetkik edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mevcut belgeler ve muayene bulgularına dayanarak, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanunun 16/2. maddesi gereğince iç hastalıkları, hematoloji, tıbbi onkoloji ve psikiyatri klinikleri bulunan tam teşekküllü eğitim araştırma hastanesi veya üniversite hastanesine sevki ile yatışının sağlanması ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca, kilo kaybı etyolojisinin araştırılması, kesin patolojik tanının konulması, taburculuğundan sonraki yatış epikrizi, hastalığının durumu ve uygulanacak tedavi planıyla ilgili detaylı bilgilerin iç hastalıkları, hematoloji ve tıbbi onkoloji uzman görüşlerini içeren sağlık kurulu raporuyla birlikte iletilmesi beklenmektedir.”
Murat Çalık’ın Adli Tıp Kurumu’nun talep ettiği raporların hazırlanması amacıyla İzmir Şehir Hastanesi Mahkumlar Koğuşu’na yatırıldığı öğrenildi.
Ayrıca, Murat Çalık için gerekli tahlillerin geçtiğimiz günlerde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldığı ve sonuçların ATK’ya iletildiği bilgisi paylaşıldı.
TELE1 HABERİ GÜNDEME GETİRDİ
TELE1, Çalık’ın geçmişte lenf kanseri (lenfoma) ve lösemi (kan kanseri) tedavisi gördüğünü gündeme getirmişti. Bu gelişmelerin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adli Tıp Kurumu’nun incelemesi sonrasında Çalık’ın tutukluluğunun yeniden değerlendirileceğini ifade etti.
LÖSEMİ NEDENİYLE ASKERE GİTMESİ ENGELLENDİ
TELE1’e konuşan Murat Çalık’ın eşi Zehra Çalık, eşinin 1999 yılında 9 ay lösemi tedavisi gördüğünü belirtti. Zehra Çalık, “Mehmet tedavi gördükten sonra askere gitmek istedi ama gitti. Yaklaşık 1 ay görev yaptıktan sonra GATA’dan rapor alarak geri gönderildi. 2006 yılında lenfoma teşhisi konuldu ve boynundan bir kitle alındı. Patoloji sonucu kötü gelince yeniden ameliyat olmak zorunda kaldı. Rutin kontrolleri ve kan sayımları düzenli olarak yapılıyordu.” dedi.
DOSYADA KAYITLI SUÇLAMAYA TAKİPSİZLİK VERİLMİŞTİ
Murat Çalık’ın tutuklanma gerekçesi olarak, İmamoğlu soruşturmasında etkin pişmanlıktan yararlanan müşteki/sanık Uğur Güngör’ün iddiaları gösterildi. Bu iddialara göre, inşaat ruhsatı almak için o dönem İmamoğlu’nun belediye başkanlığını yaptığı Beylikdüzü Belediyesi’ne başvuran Güngör, önce 13 daire, ardından 2 dairesini soruşturmada belirtilen “çeteye” kaptırdığını öne sürdü.
Aynı kişi, daha önce de aynı nedenle başvurdu ve savcılık 2020 yılında “kovuşturmaya yer yok” kararı vermişti. 2023 yılında kaymakamlık ise “suç unsuru yok” değerlendirmesi yapmıştı.
Bu iddialar için soruşturma izni dahi verilmezken, verilen takipsizlik kararı onama aşamasında İmamoğlu’nun dosyasına eklenerek tutuklama gerekçesi haline geldi.