Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı gayriresmi toplantı için bulunduğu New York’ta, Türkevi’nde İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları gibi çeşitli meseleler hakkında açıklamalarda bulundu. Fidan, bölgede İsrail’in izlediği istikrarsızlaştırma politikalarına dikkat çekerek, “İsrail, bölgede uzun bir süredir kendi güvenlik önceliklerini esas alarak, uluslararası kurallara ve diğer ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermeksizin hareket etmekte. Bu durum, önce Gazze, ardından Batı Şeria, Lübnan ve İran üzerinden Suriye’ye kadar uzandı. Bölge ülkeleri bu durumu yakından takip etmekte ve bu tür faaliyetleri tolere etmemiz mümkün değil. Bu bölge bizim bölgemiz ve tek taraflı istikrarsızlaştırma asla kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.
“BÖLGEDE UZUN BİR ZAMAN SONRA UMUT VERİCİ BİR BAŞLANGIÇ ORTAYA ÇIKTI”
Fidan, Suriye’de gerçekleşen gelişmelere de değinerek, Cumhurbaşkanı’nın çabaları ve diğer ülkelerin katkılarıyla yeni bir yol haritasının belirlendiğini vurguladı. 8 Aralık sonrası Şam’da yeni bir yönetimin uluslararası alanda kabul gördüğünü, yaptırımların kaldırıldığını ve bunun bölge için umut verici bir başlangıç olduğunu belirtti. Türkiye olarak, bölge ülkeleri ve ABD ile yakın işbirliği içinde olduklarını ifade eden Fidan, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve halkların eşitliği konusundaki hassasiyetlerini korumaya devam ettiklerini söyledi.
“GÖRÜŞLERİMİZİ İSTİHBARAT TEŞKİLATIMIZ ÜZERİNDEN İSRAİLLİLERE DE İLETTİK”
Olayların gelişimi hakkında Cumhurbaşkanı’na bilgiler verdiklerini ve bölge ülkeleriyle yakın diyalog halinde olduklarını aktaran Fidan, “Saldırılardan sonra yaşanan olaylar, özellikle Ürdün sınırına yakın bölgelerde meydana gelmekte. Ürdün ile koordinasyon halindeyiz. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile de sürekli iletişim halindeyiz. Görüşlerimizi, önerilerimizi İsrail tarafına da ilettik. Orada yaşanan istikrarsızlığın, sivil kayıplara yol açan olayların çözümü için merkezi yönetimin güvenlik sağlayıcı tedbirler alması gerektiğini herkes biliyor.” dedi.
Dürzilerin bir kısmının İsrail tarafından provoke edilerek istikrarsızlık yaratma çabalarının kabul edilemeyeceğini belirten Fidan, iki taraf arasında sivil kayıpların önlenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, merkezi otoritenin güvenliği sağlaması gerektiğini ifade ederek, parçalanmış bir Suriye’nin kaosu sürdüreceğini dile getirdi.
“ULUSLARARASI CAMİANIN İSRAİL’E DUR DEMESİ GEREKİYOR”
Fidan, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarının uluslararası toplum üzerindeki etkilerini de değerlendirerek, “Güvenlik Konseyi’nde bir konuşmam olacak. Burada, Cumhurbaşkanımızın mesajını ileteceğiz. Huzuru sağlamak için kimsenin güvenliğini tehdit eden politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayacağız. İsrail, bu tür politikalardan vazgeçmeli; aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz. Uluslararası camianın, özellikle Amerika ve AB’nin, bu duruma müdahale etmesi şart.” dedi.
“YPG’NİN BİRTAKIM HAREKETLİLİK İÇERİSİNDE OLDUĞUNA İLİŞKİN DUYUMLAR ALINIYOR”
İsrail’in durdurulması için ortak bir çaba sergilenip sergilenemeyeceği sorusuna ise Fidan, bölge ülkeleri ve dış ülkelerin bu konuya ilgi gösterdiğini ifade etti. Ürdün’ün olayların çoğunun yakınında olması nedeniyle önemli bir aktör olduğunu belirten Fidan, Suudi Arabistan ve ABD ile de görüşmeler yaptıklarını aktardı. Ayrıca, YPG’nin hareketlilik içinde olduğuna dair duyumlar aldıklarını ve bu süreçte dikkatli olmaları gerektiği mesajını verdiklerini belirtti.
“TÜRKLERİN YOK SAYILDIĞI BİR DENKLEMİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Kıbrıs konulu toplantıya dair beklentilerini paylaşan Fidan, bu formatın iki toplumun lehine uluslararası topluma daha fazla istikrar sağlayacak bir vizyondan hareketle gerçekleştirildiğini vurguladı. Türklerin haklarının yok sayıldığı bir denklemi kabul etmelerinin söz konusu olmadığını dile getirerek, BM’nin de bu konuda Türkiye’nin tespitlerini kabul ettiğini ifade etti. Müzakerelere devam edeceklerini ve tarafların lehine çözümler bulmayı umduklarını sözlerine ekledi.