Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, organ nakli alanında devrim niteliğinde bir uygulamaya imza atıyor. ‘Perfüzyon cihazı’ olarak adlandırılan bu sistem sayesinde, özellikle yaşlı bağışçılardan alınan karaciğer ve böbrek gibi organlar, nakil öncesinde canlıya benzer koşullarda çalıştırılarak uygunluk testine tabi tutulacak.
Organ nakli sorumlu cerrahı Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, yeni dönemde ‘marjinal’ olarak adlandırılan, yani ileri yaştaki bağışçılardan elde edilen organların daha güvenli bir şekilde değerlendirilebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Demiryılmaz, “Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan bu teknoloji, ülkemizde organ reddi riskini azaltacak ve daha fazla hastanın nakil şansı bulmasını sağlayacak” diye konuştu.
“MİSYONUMUZU ÜSTLENDİK, BU SİSTEMİ UYGULAMAYA SOKUYORUZ”
Perfüzyon cihazının, organların canlılık durumunun ameliyat öncesinde test edilmesine olanak tanıdığını belirten Demiryılmaz, “İleri yaş grubundan gelen organların uygunluk oranı genellikle düşüyor. Ancak bu cihazlar sayesinde karaciğer gibi hayati organları hem çalıştırarak hem de gözlemleyerek, nakil için uygun olup olmadığını değerlendireceğiz. Hastalar yoğun bakıma girmeden bu testler yapılmış olacak. Bu durum, sonuçları olumlu yönde etkileyecek ve yatış sürelerini kısaltacak” dedi.
KADAVRADAN BAĞIŞA ACİL İHTİYAÇ VAR
AÜ Tıp Fakültesi organ nakli cerrahı Prof. Dr. Abdullah Kısaoğlu, Türkiye’deki kadavradan organ bağışı oranlarının hala oldukça düşük olduğunu vurgulayarak, “6 binden fazla böbrek nakli gerçekleştirdik. Ancak bu nakillerin büyük bir kısmı canlı vericilerden elde ediliyor. Kadavra bağış oranı yalnızca yüzde 20-25 civarında. Bu durum, bekleme listelerindeki hastaların nakil imkanını zorlaştırıyor” şeklinde konuştu.
YETİŞKİNDEN ÇOCUĞA NAKİLDE YÜKSEK BAŞARI
Prof. Dr. Kısaoğlu, merkezdeki böbrek nakillerinin her türlüsünün başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, “Yetişkinden çocuğa böbrek nakli gibi özel vakalarda bile yüksek başarı elde ediyoruz. Özellikle 10-12 kilogram altındaki çocuklarda dikkatli olmak gerekse de, 7-8 kiloluk çocuklara bile erişkin böbreği nakli yapabilmekteyiz” ifadelerini kullandı.
AVRUPA’DA BİR NUMARA
Organ nakli merkezi, hem Türkiye’de hem de Avrupa’daki kamu hastaneleri arasında birinci sırada yer aldığını hatırlatan Kısaoğlu, “43 yıllık deneyimimiz ve güçlü ekip yapımızla hastalarımıza umut olmaya devam ediyoruz. Beyin ölümü gerçekleşen yakınları olan vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu bağışlar, bekleyen binlerce hasta için hayat kurtarıcı bir umut olabilir” dedi.