1. Haberler
  2. SİYASET
  3. TBMM’de Yeni Komisyon Tartışmaları Alevlendi

TBMM’de Yeni Komisyon Tartışmaları Alevlendi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yemekte partilerin grup başkanvekilleri ile bir araya gelerek, komisyon kurulması konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesine yönelik “yeni anayasa” meselesinin bu komisyonda ele alınmaması gerektiği konusunda ortak bir görüş sergiliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerdiği 100 kişilik komisyon fikri ise, hem AKP hem de muhalefet partileri tarafından, çalışmaların etkin bir şekilde yürütülmeyeceği gerekçesiyle kabul edilmedi.

AKP’nin, komisyonun TBMM Başkanı başkanlığında 35 kişiden oluşmasını, bunun 30 üyesinin partilere ve 5 üyesinin de diğer partilere dağıtılmasını önerdiği, ancak üye sayısı konusunda kesin bir tavır almadığı öğrenildi.

“MECLİS BAŞKANIMIZIN İNİSİYATİFİYLE KURULSUN”

Komisyonun yasayla kurulmasının süreci zorlaştıracağı düşüncesini savunan AKP yetkilileri, “Komisyon Meclis Başkanımızın inisiyatifiyle kurulsun, kendi gündemini belirleyebilsin. Yapısı esnek olsun, süre tahdidi ile kendini bağlamasın. Meclis Başkanı’nın başkanlığında uzlaşı ile iç işleyişini belirleyebilsin. Bu komisyon, değerlendirmeler yapacak ve görüşmeler gerçekleştirecek. Geçmişte de bu tarz komisyonlar çalışmamıştır. Bizim Meclis’teki çalışma koşullarımız belli. Komisyon önerilerde bulunacak” açıklamasında bulundular.

AKP’nin komisyon çalışmaları için Grup Başkanı Abdullah Güler veya Abdulhamit Gül’ü koordinatör olarak atayabileceği ifade ediliyor.

DEM’İN ÖNERİSİ: 35

DEM Parti, 35 kişilik bir komisyon kurulmasını, grubu bulunmayan partilerin de komisyona dahil edilmesini ve komisyonun kanunla oluşturulmasını talep ediyor. CHP ise, 100 kişilik komisyon önerisine karşı çıkarak, komisyonun 35-40 kişiden oluşmasını, kanunla kurulmasını ve kararların nitelikli çoğunlukla alınmasını istiyor.

Yeni Yol grubu henüz önerilerini yazılı olarak sunmamış olsa da, 35-40 kişilik bir komisyon fikrini destekliyor. Bu grup, komisyonun kanunla kurulmasının daha sağlıklı olacağına inanıyor ve temsilde çeşitlilik ile Başkanlık Divanı’nın çoğulcu bir yapıda düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.

KOMİSYONA VERİLECEK İSİM TARTIŞILIYOR

Komisyonun ismi üzerine de tartışmalar sürüyor. İktidar kanadı tarafından önerilen “Terörsüz Türkiye” ismi, DEM Partililer tarafından kabul edilmedi. DEM Parti “Barış ve Demokrasi” ismini önerirken, içinde “barış” kelimesi geçen isimlere iktidar cephesi “savaşta olunmadığı” gerekçesiyle karşı çıkıyor.

AKP’li kaynaklar, isim konusunda katı bir tutum sergilemeyeceklerini belirterek, “huzur” ve “gelecek” gibi kelimelerle vurgu yapılan isimlere sıcak bakıldığını ifade etti.

Yeni Yol grubu ise “Demokrasi ve Uzlaşma” ve “Toplumsal Mutabakat ve Demokrasi” isimleri üzerinde duruyor.

“KOMİSYON YAZIN ÇALIŞSIN” ÖNERİSİ

Tüm partilerin temsilcileri, komisyonun TBMM tatile girmeden kurulması ve yaz boyunca çalışmalarına devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, partilerden gelen yazılı önerileri değerlendirip, grup başkanvekilleriyle komisyonun usulüne dair bir toplantı yapması bekleniyor. TBMM’nin resmi olarak 31 Temmuz’a kadar çalışması kararlaştırılmış olsa da, tatilin 17 veya 18 Temmuz’da başlayabileceği dile getiriliyor.

DEVLET BAHÇELİ 100 KİŞİLİK KOMİSYON ÖNERMİŞTİ

Devlet Bahçeli, 28’inci Yasama Yılı açılışında TBMM Genel Kurulu’nda DEM Partili yöneticilerle tokalaşmasıyla başlayan süreçte, grup toplantısında terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a çağrıda bulunmuş ve PKK’nın fesih kararını açıklamıştı. Bahçeli, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında 100 kişilik bir komisyon kurulması çağrısında bulunmuştu.

Bahçeli, “Önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere anayasal görev, yetki ve sorumlulukla birlikte milli iradenin tecelligahı olan TBMM’ndeki tüm toplumsal kesimlerin temsilcilerinin katılımıyla bir komisyon kurulması en mantıklı seçenek olacaktır. TBMM Başkanı’nın çağrısı ile ‘Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması samimi teklif ve temennimizdir” demişti.

Bunun ardından Numan Kurtulmuş, siyasi partilere yaptığı ziyaretlerde konuyu gündeme getirerek, son olarak partilerin grup başkanvekilleriyle TBMM’de gerçekleştirdiği yemekli toplantıda komisyonla ilgili görüş ve önerilerini yazılı olarak kendisine bildirmelerini talep etti.

TBMM’de Yeni Komisyon Tartışmaları Alevlendi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asistantr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!