Microsoft AI’ın CEO’su Mustafa Süleyman’ın önderliğindeki yapay zeka ekibi, uzman doktorlar kurulunu taklit eden bir sistem geliştirdi. Bu sistem, karmaşık ve zorlu vakaları değerlendirerek doğru teşhis koyabilme yeteneğine sahip. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, sistem OpenAI’ın gelişmiş o3 modeli ile çalışıyor. Sistem, dünyaca ünlü New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinden seçilen 300’den fazla zor vaka üzerinde test edildi.
NEJM, doktorlar için tasarlanmış karmaşık ve öğretici hasta öyküleriyle tanınmaktadır. Microsoft ekibi, bu vakaları etkileşimli testlere dönüştürerek yapay zekanın yeteneklerini değerlendirdi. Yapılan testlerin sonuçlarına göre, sistem vakaların yüzde 80’inden fazlasında doğru teşhis koymayı başardı. Aynı vakalarda yalnız çalışan doktorların başarı oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi.
Microsoft, yapay zekanın gerçek bir doktor gibi adım adım ilerleyerek sorular sorduğunu, gerekli testleri planladığını ve nihayetinde teşhis koyduğunu ifade etti. Sistem, hastalardan röntgen ve kan testi gibi tahlil sonuçları talep etme yeteneğine de sahip.
Şirket, sistemin insan doktorlardan daha verimli bir şekilde hangi testlerin isteneceğine karar verebileceğini ve bu sayede maliyetleri düşürebileceğini vurguladı.
Yapay zeka doktorların yerini alacak mı?
Microsoft, yapay zekanın doktorların yerini almayacağını, aksine onların işlerini kolaylaştıracağını belirtiyor. Yapay zeka, farklı tıbbi alanlardaki bilgileri bir araya getirerek doktorlara özellikle karmaşık durumlarda gelişmiş karar desteği sunma potansiyeline sahip.
Microsoft yetkilileri, sistemin klinik kullanıma hazır olmadığını ve daha yaygın semptomlarla da test edilmesi gerektiğini aktardı.
Şirketin blog yazısında, “Doktorların klinik rolleri sadece teşhis koymakla sınırlı değil. Belirsizlikle başa çıkmak ve hasta ile aileleriyle güven ilişkisi kurmak gibi yapay zekanın üstlenemeyeceği görevleri var” ifadelerine yer verildi.
Microsoft’un “tıbbi süperzekâya giden yol” sloganı, sağlık sektöründe önemli değişim beklentilerini de beraberinde getiriyor. Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman, Batı medyasına yaptığı açıklamada, sistemin 5–10 yıl içinde neredeyse hatasız hale gelebileceğini ifade etti.
Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşması, özellikle doktor bulunmayan veya hekim açığı yaşayan bölgelerde sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırma potansiyeline sahip. Yapay zeka sistemleri, yeni bir hastalıkla ilgili güncel araştırmalar ve tedavi protokolleri ortaya çıktığında, bu bilgileri hızla güncelleyerek dünyanın her yerinde eşit kalitede sağlık hizmeti sunma fırsatı sağlayabilir.