TÜİK, yarın enflasyon verilerini açıklayacak. Bu veriler, 6 aylık enflasyon oranını ortaya koyacak ve emekli ile çalışanların alacakları zamları belirleyecek. Ancak memurlar ve memur emeklileri için enflasyon oranının altında zam bekleniyor. Bu yılın ikinci yarısında milyonlarca memur ve memur emeklisi yalnızca yüzde 5 oranında bir toplu sözleşme zammı alacak. Bunun üzerine, 6 aylık enflasyon farkı da eklenecek. 5 aylık TÜFE oranı ise yüzde 15.09 olarak gerçekleşti. Memur ve memur emeklilerinin artışları, toplu sözleşmeye göre düzenleniyor; bu kapsamda hem toplu sözleşme zammı hem de enflasyon farkı ödeniyor. İlk 5 ayda yüzde 8.58 oranında bir enflasyon farkı oluşmuştu. Böylece memur ve memur emeklilerinin 5 aylık verilere göre alabileceği artış oranı, enflasyon farkıyla birlikte yaklaşık yüzde 14 olarak hesaplanıyor. Haziran enflasyonu ile birlikte memurların alacakları artışın yüzde 15-16 civarında olacağı öngörülmekte. Ancak bu durum, emekli ve çalışanlar için enflasyonun altında kalacak bir zammı ifade ediyor. Ayrıca, bu artışın içinde enflasyon farkı da yer almakta. Sendikalar, enflasyon farkını zam olarak değerlendirmiyor ve bu durumu yılın ilk yarısındaki kayıplar olarak yorumluyor.
VERGİ KESİNTİSİ
Öte yandan, memurların büyük bir kısmı bir üst vergi dilimine geçtikleri için maaşlarından daha fazla vergi kesintisi yapılmakta. Bu durum, maaş artışlarının büyük bir kısmının vergiye gideceği anlamına geliyor. Gelir vergisi tarifesine göre, 158 bin liraya kadar olan kazançlarda vergi oranı yüzde 15’tir. Ancak yıl başından bu yana elde edilen kazanç 158 bin lirayı aştığında, yüzde 20’lik vergi dilimine geçiliyor. Elde edilen toplam tutar arttıkça, vergi oranı yüzde 27 ve yüzde 35’e kadar yükselebiliyor. Bu nedenle, yılın ikinci yarısında memurlar, düşük zammın yanı sıra daha fazla vergi kesintisiyle de karşılaşacaklar.
‘KAŞIKLA VERİP, KEPÇEYLE ALACAKLAR’
Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, emekçilerin vergi diliminde hızla üst seviyelere geçtiğine dikkat çekti. Zam olarak verilen miktarın bir kısmının vergi olarak geri alındığını belirten Hamzaçebi, “Aslında verilen zam oranı da, yani emekçinin cebine girecek para da otomatik olarak düşmüş oluyor” dedi. Ayrıca, enflasyon oranında bile zam verilmediğine vurgu yaptı. “Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar” ifadesini kullanan Hamzaçebi, sözlerine şöyle devam etti:
“Enflasyon oranı neyse vergi dilimi de o oranda artırılsın. Böylece zam emekçinin cebine girsin. Zam olarak verdiklerini diğer yandan vergi olarak geri almasınlar. Aslında olması gereken düşük ücretliler için vergi dilimi yüzde 10’da sabitlenmeli.”