Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak 2023 tarihinde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetti, 133 kişi ise yaralandı.
Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, otel sahipleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar hakkında 78’er kez ‘Olası kastla öldürme’ ve ‘Olası kastla yaralama’ suçlarından toplamda 1998’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İddianamede, otelin teknik personeli Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ve çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ile Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Müdür Mehmet Özel’in ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmaları istendi.
İLK GÜNDE 9 SANIK SAVUNMA YAPTI
Dava, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nde 700 kişilik mahkeme salonuna dönüştürülen spor salonunda görüldü. Mahkeme salonu, son teknoloji ile donatıldı. Duruşma öncesinde sıkı güvenlik önlemleri alındı ve Türkiye genelinde merakla beklenen dava, 7 Temmuz 2023’te başladı. İlk günde; Gazelle Otel Resort Müdürü tutuklu sanık Ahmet Demir, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi çalışanı tutuksuz sanık Aleyna B., aynı şirketin yetkilisi Ali A., teknik personel Bayram Ü., tutuklu Tahsin Pekcan, tutuklu Hüseyin Özer ve Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri tutuklu Sırrı Köstereli, Genel Sekreter Yardımcısı tutuklu Bünyamin Bal ve Ruhsat Müdürü tutuklu Yeliz Erdoğan savunma yaptı.
İKİNCİ GÜNDE 8 SANIK SAVUNMA YAPTI
Duruşmanın ikinci günü olan 8 Temmuz’da, tutuklu sanık Seben İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Özel, Grand Kartal Otel muhasebe çalışanı tutuklu sanık Cemal Özer, Gazelle Otel Muhasebe Müdürü Kadir Özdemir, otelin gaz sistemini kontrol eden tutuksuz sanık Doğan A., gaz tesisatı teknik servisi sorumlusu tutuklu sanık Muharrem Şen, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tutuklu sanık Ece Kayacan, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tutuksuz sanık Kübra D., Grand Kartal A.Ş. Genel Müdürü tutuklu sanık Emir Aras, savunma yaptı.
‘EĞLENCE SESLERİ DİYE DÜŞÜNDÜM’
Otelin yönetim kurulu üyesi ve sahibi Halit Ergül’ün kızı tutuklu sanık Ceyda Hacıbekiroğlu’nun savunması sırasında olay gecesini anlattı. Ceyda Hacıbekiroğlu, “Olay gecesi ben de oradaydım. En yakın arkadaşımı kaybettim. 6’ncı katta kalıyordum ve seslere uyandım. Eğlence sesleri olduğunu düşündüm. Yardımcım kapıyı açarak duman kokusu hissetti ve beni uyandırdı. 03:30 gibi annemi aradım, o da 6’ncı katta kalıyordu. ‘Havlu ıslat kapının altına koy, sakın çıkma’ dedi. Daha sonra tekrar aradım ve camı açıp sundurmaya çıkıp kaçmamı söyledi. Duman artmaya başlamıştı, camda çocuk kilidi vardı ve açılmıyordu. Tahta çekiçle ilk camı kırdım ama ikinci camı kıramadım. Küçük bir delik açtım ve camdan sundurmaya indiğimde bayıldım” dedi.
‘ÇOCUKLARIMI KİM KURTARDI BİLMİYORUM’
Sundurmaya indikten sonra merdivenle aşağı indiğini belirten Hacıbekiroğlu, “Sundurmaya merdiven dayamışlardı. Oradan indim. Çocuklarımı kim kurtardı bilmiyorum. Anneme de çatıya çıkmasını söyledim, kurtulduğumu bildirdim. Annemi de çıkartmışlar. Yüzümde ve elimde kesikler vardı. Kartal Otel’e geçtim. Elime peçete alıp bastırmaya çalıştım. Benimle aynı katta kalan arkadaşlarım da çıkmıştı, otelde oturuyorlardı. Topallayan bir çocuk gördüm, koluna girdim. ‘Annemi istiyorum’ dedi. Kayak öğretmenleri çocuğu Kartal Otel’e getirdiler. İtfaiyeyi aradım ve bana yolda olduklarını söylediler. Atlayanlar vardı. Bir tanesinde merdiven vardı, diğer 2 itfaiyede merdiven yoktu. 3 araç gelmişti, az olduğunu düşünerek tekrar itfaiyeyi aradım. Annem beni arayarak Kartal Otel’e geçtiklerini söyledi. İtfaiyeyi gördüm ve yangının arka tarafta yoğun olduğunu ve oraya müdahale etmeleri gerektiğini bildirdim” ifadelerini kullandı.
‘OTELDE PATRON BABAMDIR’
Hacıbekiroğlu, “Yangının garaja sıçrayacağı ve patlama olabileceği söylendi. Kayak hocası garajın boşaltılması gerektiğini söyledi ve babam da aracını garajın önüne park etmişti. Ben çocuklarımla sömestr tatili yapmak için gitmiştim otele. Böyle bir trajedinin yaşanması beni derinden üzdü. Şirkette 5 kişi bulundurma zorunluluğu vardı, biz yönetime alındık. Bizim sorumluluğumuz ve yetkimiz olmamasına rağmen babam bizi yönetim kuruluna aldı. Otelde patron babamdır. Benim imza ve talimat verme yetkim yoktur” diye konuştu.
‘TOPLANTILARA KATILIP KATILMADIĞIMI HATIRLAMIYORUM’
Mahkeme başkanının sorusu üzerine, Hacıbekiroğlu yönetim kurulu toplantılarına katılıp katılmadığını hatırlamadığını söyledi. Kendisine gösterilen yönetim kurulu kararlarında imzasının olduğunu belirten sanık, “İmza benim imzama benziyor ama benim imzam değil” şeklinde cevap verdi.
‘BABAM, 70-90 BİN ARASI HARÇLIK VERİYORDU’
Yönetim kurulu üyesi olduğu için huzur hakkı alıp almadığı sorulduğunda Hacıbekiroğlu, “